ОСТАННІ НОВИНИ

Рашисти переводять 5-й блок ЗАЕС у стан «холодної зупинки»

Андрій Котенський

|

Після інциденту на п’ятому енергоблоці ЗАЕС, коли стався виток реагентів із першого контуру реактора в другий, фейкове керівництво тимчасово окупованої станції вирішило таки переводити блок із «гарячого» в найбільш безпечний – «холодний» стан, повідомляє у пресслужба Енергоатому.

За даними енергетиків, некомпетентність російського персоналу призвела до того, що вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори. Лише після розголосу ситуації рашисти заходилися перевіряти, що ж сталося.

«Загарбники самі доводять ситуацію до небезпечної, а потім намагаються героїчно її виправити. Порушення ліцензії на експлуатацію енергоблоку спричиняє критичні проблеми, адже дії некомпетентного персоналу разом зі свідомим перенавантаженням систем та обладнання призводять до їхньої подальшої деградації», – зазначив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Четвертий блок ЗАЕС окупанти залишають у стані «гарячого зупину» для опалення та забезпечення парою власних потреб станції. І це також є прямим порушенням, адже відповідно до змін, влітку цього року внесених Держатомрегулювання України до ліцензій, всі блоки Запорізької АЕС мають перебувати у найбезпечнішому стані – «холодного» зупину.

Петро Котін також переконаний, що є лише один спосіб зупинити ядерну та радіаційну загрозу – якнайшвидша деокупація станції та її міста-супутника Енергодара і повернення контролю над найбільшим в Європі ядерним об’єктом його законному оператору – Енергоатому!

Нагадаємо, через порушення ліцензійних умов окупантами на Запорізькій АЕС сталася вже низка аварійних ситуацій, «найсвіжіша» з яких – 14 листопада 2023 року. Через некомпетентність російських загарбників і працівників держкорпорації рф «Росатом» стався частковий блекаут. Було знеструмлене обладнання енергоблоку №6 ЗАЕС, відтак запустилися дизель-генератори та системи безпеки. У такому режимі блок перебував 90 хвилин…

Раніше була зафіксована небезпека на енергоблоці №4. Внаслідок його розігріву відбулося протікання радіоактивного теплоносія (води) із першого до другого контуру, що є порушенням одного з бар’єрів на шляху розповсюдження радіоактивного забруднення.

Аналогічна ситуація сталась і під час спроби «розігріти» енергоблок №6. Крім того, недолуге рішення нинішніх «керманичів» станції про його переведення в «гарячий» стан спричинило значне побільшання рідких радіоактивних відходів на майданчику станції, що несе потенційну шкоду для персоналу, населенню та довкіллю.

Нагадаємо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі до станції ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 7 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *