ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни спровокували частковий блекаут ЗАЕС, – Енергоатом

Наталя Дуляба

|

Через некомпетентні дії російських окупантів 14 листопада на Запорізькій АЕС був знеструмлений шостий енергоблок. Про це Львівському порталу повідомили в Енергоатомі.

«14 листопада через некомпетентність російських загарбників та працівників “Росатома” стався частковий блекаут. Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин», – вказано у повідомленні.

Під час знеструмлення окупаційне керівництво станції зʼясовувало причини та вирішувало, що робити далі.

Дані про частковий блекаут підтверджують й інспектори МАГАТЕ, які перебувають на майданчику тимчасово окупованої ЗАЕС.

«Через цілковиту непрофесійність російських окупантів на Запорізькій АЕС постійно відбувається деградація основного обладнання та більшає небезпечних випадків його відмов. Водночас перебування рашистів на найбільшому атомному обʼєкті Європи загрожує ядерній та радіаційній безпеці. Наголошуємо, Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК “Енергоатом”», – наголошують українські енергетики.

Нагадаємо, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі до станції ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 7 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *