ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині автомобільний газ подорожчав вже на 52%

Андрій Котенський

|

На Львівщині третій місяць поспіль дорожчає вартість автомобільного газу. Лише за за останній тиждень на деяких АЗС ціни підняли ще на понад 2 грн. Вартість бензину у ці дні не підвищували, проте загальна динаміка зростання вартості пального зберігається третій місяць поспіль, і на якщо на класичне пальне вона становить близько 15% та вартість газу зросла майже на 52%, повідомляє Львівський портал.

Найдорожчий газ у мережі АМІК, де сьогодні вивісили новий цінник – 36 грн 49 коп. за літр. На 50 копійок дешевше заправитись на SOCAR – 35.99 грн. До «трійки» найдорожчих також входить мережа UPG, де літр газу відпускають за ціною 35.90 грн.

Бензин марки А-95 найдорожче продають на АЗС SOCAR – 59.99 грн, водночас на ОККО та WOG вони наразі на 2 грн дешевше.

Дизельне паливо найдорожче продають на АЗС SOCAR – 59.99 грн, водночас на Shell вартість 57.79 грн за літр, а на ОККО та WOG дизель по 56.99.

За даними статистики Мінфіну, ще 1 листопада за 1 літр газу на Львівщині брали в середньому 28 грн 05 коп. Натомість вже 13 листопада середня вартість зросла до 33.15 грн 29 коп. (+5 грн 10 коп. за літр).

Від серпня до листопада 2023 року середня вартість пального зросла:

Бензин А-95: із 49.22 грн до 55.29 грн (+6.07 грн),

Бензин А-92: із 46.97 грн до 53.00 грн (+6.03 грн),

Дизель: із 48.19 грн до 55.50 грн. (+7.43 грн),

Газ: із 23.40 грн до 35.48 грн (+12.08 грн).

На здорожчання автомобільного газу почала впливати необґрунтована блокада польськими перевізниками україно-польського кордону.

Як пише Українська правда, найбільша частка автомобільного газу потрапляла в Україну через Польщу автомобільним транспортом. А це понад 30% від імпорту або 20% від усього ринку автогазу країни.

За словами директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, ситуація з поставками автогазу не дуже хороша, але поки що не критична.

«Частина трейдерів вже перекинула свої постачання та поїхала в обхід через Словаччину та Румунію, окремі компанії возять з Сербії та Хорватії. Також почали більше переходити на поставки залізницею. Ситуація не зовсім стабільна, але поки що говорити про якісь серйозні дефіцити не доводиться. До того ж ми переходимо в так званий низький сезон, коли споживання починає падати. Думаю, якщо не буде якихось серйозних сюрпризів, то пройдемо нормально», – наголошує він.

При цьому на поставки бензинів та дизелю ситуація на кордоні взагалі не вплинула, оскільки з цього напрямку в Україну потрапляло менше ніж 10% від загального балансу внутрішнього ринку споживання.

Що буде з цінами на АЗС?

Експерт ринку нафтопродуктів Геннадій Рябцев переконаний, що ціни на автогаз далі зростати не будуть.

«Коли ситуація з поставками повністю стабілізується вартість має опуститись приблизно до 27 гривень за літр, що є об’єктивним рівнем. По бензинах та дизелю ситуація з поставками абсолютно нормальна, навіть спостерігається певний профіцит, тому очікуємо на незначне зниження цін», – додає експерт.

Раніше повідомлялось, що лише 11 із 18 АЗС України продають якісний бензин А-95 (список).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *