ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові повністю знищили ще одну мозаїку

Наталя Дуляба

|

На території спорткомплексу СКА, що на вул. Клепарівській, вщент знищили 20-метрову мозаїку радянського періоду. Про це повідомила очільниця Львівського муніципального мистецького центру Ляна Мицько.

Йдеться про панно, яке у 1984-1986 роках створила група художників на чолі з Ігорем Сиротинським. Його площа становила 430 м кв, довжина – більше 20 м.

Мозаїка знаходилось на фасаді з південного боку спорткомплексу на вул. Клепарівській, 39-А і була присвячене сімом видам спорту й армії (СКА розшифровується як Спортивний клуб армії). Її у 2019 році Львівська міська рада внесла до реєстру історичних мозаїк, що, відповідно, надало об’єкту охоронний статус.

«Страшний сон. 430 кв м панно (3 роки праці) знищили за дві години. Наші рідненькі руїни, які Львів робить собі без ракет, процвітають. Скоро всі нові відкриті інституції будуть оспівувати порох, в який перетворюється місто руками місцевих людей зі смаком Епіцентру», – написала Ляна Мицько.

Про руйнування мозаїки на СКА заявили й у спільноті захисту модерністичних пам’яток Ukrainian Modernism. Там кажуть, що раніше наголошували на важливості збереження й відновлення цього мистецького об’єкту, адже частина фрагментів була замальована фарбою, деякі елементи було втрачено.

«Ще в 2020 році ми наголошували на необхідності реставрації цієї мозаїки (багато елементів втрачено) та ревіталізації території, яка перетворилася на смітник, але міська влада не зробила жодних дій щодо мозаїки. І ось маємо результат. Мозаїку знищили в межах забудови з іншого боку паркану. Всі сюжети знищили. Авторську композицію з коштовної смальти кугути перетворили на ось це», – зауважують у спільноті Ukrainian Modernism.

На цей випадок вже відреагували у Львівській міськраді. Перший заступник міського голови Андрій Москаленко стверджує, що з університетом безпеки життєдіяльності, який проводив ремонтні роботи, вже сконтактувались. Сама мозаїка має бути відновлена.

«Розпочали дослідження, хто і коли провів роботи, чи мозаїка була знищена, чи демонтована. З наявної на сьогодні інформації вона була закрита мінватою, поверх якої виконано ремонтні роботи. Мозаїка буде відкрита і повернута», – прокоментував посадовець.

Зазначимо, що це вже друга мозаїка за останні два місяці, яку вщент знищили у Львові. У жовтні стало відомо про руйнування панно «Інформаційний простір» Богдана Сойки, яке знаходилось у вестибюлі будівлі видавництва «Вільна Україна» на вул. Стрийській. Цей мистецький об’єкт теж входив до реєстру історичних мозаїк.

Сам власник приміщення заперечує причетність до руйнування мозаїки та ставить під сумнів її цінність. А її знищення він називає актом декомунізації. Зі свого боку Львівська міська рада звернулась у поліцію.

Довідково:

На фасаді з південного боку спорткомплексу СКА у 1980-х облаштували великоформатну мозаїку площею 430 м кв і 20 м завдовжки. Її авторами є група художників на чолі з Ігорем Сиротинським.

Весь твір складається з декількох панно, присвячених стрільбі з луку, велотреку, важкій атлетиці, бігу, футболу, гімнастиці й стрільбі, а також Морфлоту та Сухопутним військам. Військова тема тут присутня, оскільки СКА розшифровується як Спортивний клуб армії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebool Ляни Мицько, Ukrainian Modernism

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *