ОСТАННІ НОВИНИ

Рідкісна операція: у Львові дівчині з раком кісток зі стопи зробили коліно

Наталя Дуляба

|

У Львові медики здійснили рідкісну операцію 18-річній пацієнтці з раком кісток – ротаційну пластику. Дівчині видалили середню частину ноги, а нижню розвернули на 180 градусів й пришили задом наперед. Таким чином стопа стала слугувати коліном. Про це Львівському порталу повідомили у дитячій лікарні святого Миколая.

Про свій діагноз, рак кісток, Юля з Івано-Франківська дізналась за день до свого 18-річчя. Вона вдарилась ногою, звернулася до лікарів і після ретельного обстеження почула діагноз: остеосаркома 2B стадії.

Дівчину почали лікувати місцеві онкологи Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні. Призначили шість сеансів хіміотерапії, однак вони не допомогли. Хвороба прогресувала і могла вбити юну дівчину.

Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити, лише терміново видаливши уражену стегнову кістку. Але у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож мова йшла про ампутацію ноги на високому рівні. Аби поборотися за якість життя дівчини та зберегти кінцівку максимально функціональною, свої зусилля об’єднали лікарі трьох міст: Івано-Франківська, Львова та Києва.

Після декількох консиліумів вони вирішили провести рідкісну для Україну операцію – ротаційну пластику.

Ротаційна пластика – це хірургічне втручання у дітей, яким через рак кісток видаляють частину ноги разом з коліном. А нижню частину кінцівки разом зі стопою повертають на 180 градусів і пришивають до стегнової кістки задом наперед. Таким чином стопа стає виконувати роль коліна, що дозволяє згодом встановити функціональний протез і наскільки це можливо зберегти чутливість та рухливість кінцівки.

Унікальну операцію провели саме в лікарні святого Миколая. Спершу хірурги видалили уражені саркомою кістки: частину стегна, гомілки та колінний суглоб. У режимі реального часу просто під час операції спеціалісти обстежили в лабораторії тканини на злоякісність, аби бути певними, що видаляють всю пухлину.

«Наступний етап операції – та сама ротаційна пластика. Команда приступає до з’єднання двох кісток різних діаметрів, стегнової та великогомілкової, останню при цьому розвертають на 180 градусів п’яткою вперед. Після цього накладають гіпс та фіксують металевою пластиною. Рідкісна для України операція минає успішно», – йдеться у повідомленні.

Пацієнтка вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хіміотерапію. Коли ж нога остаточно загоїться і в дівчини з’явиться більше сил, вона зможе займатися із фізичним терапевтом та розробляти ногу.

Потім на Юлю чекає протезування. Функцію видаленого колінного суглоба виконуватиме стопа, завдяки чому дівчина зможе отримати функціональний протез і опанувати ходьбу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: лікарня святого Миколая

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *