ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові завершують відновлювати пошкоджені російськими ракетами будинки

Ольга Денисяка

|

У Львові завершують відновлювати будинки, які постраждали від російських ракет. Мешканцям, які через значні руйнування будівель не можуть проживати у своїх квартирах, місто виплачує компенсацію на оренду житла. Станом на сьогодні такі виплати отримують 67 мешканців. І це триватиме до того часу, поки місто повністю не відновить їх помешкання. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Внаслідок ракетних обстрілів 6 липня і 15 серпня у Львові значних руйнувань зазнали 18 житлових будинків на вул. Стрийській і будинок на вул. Каховська, 29. Усі постраждалі будівлі розділили між районними адміністраціями міста і з першого ж дня розпочалися ремонтні роботи з відновлення дахів, вікон, дверей, вхідних брам. На сьогодні у більшості будинків роботи на завершальній стадії, а до кінця року планують завершити усі аварійно-відновлювальні роботи у будинках, які найбільше постраждали – це вул. Стрийська, 62, 64, 66, адже тут довелося відбудовувати зруйновані поверхи. Водночас тим мешканцям, які на час відновлювальних робіт не можуть проживати у своїх квартирах, місто виплачує компенсацію на оренду житла.

Як повідомила голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк, у будинках на вул. Стрийська, 70-72 вже відремонтували покрівлі, встановили вікна, та завершують відкоси. Також цього тижня мають привезти відремонтовану вхідну браму до будинку на вул. Стрийська, 70.

«Що ж до будинку на вул. Стрийська, 68, тут вікна фактично теж встановлені, крім 4. Це арочні вікна, їх виготовляють на замовлення, і вже з дня на день їх мають привезти. Також вже привезли відремонтовану вхідну браму», – розповіла Галина Гладяк.

Зазначимо, що йдеться про цілий житловий квартал закритого типу, який складається зі 16 зблокованих будинків. Пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована у 1930 році. Саме сюди влучили російські ракети у ніч на 6 липня. Найбільше руйнувань зазнали чотири будинки з цього комплексу (№62, 64, 66, 68), їх визнали аварійними. До відбудови мерія Львова хоче фінансово залучити державу та приватних інвесторів.

Зазначимо, що ця ракетна атака РФ була найбільшою по цивільній інфраструктурі Львова за весь час повномасштабної війни. Пошуково-рятувальні роботи в зруйнованих будинках на вул. Стрийській тривали добу. Загалом загинули 10 людей, більше 40 отримали поранення.

Загалом тієї ночі у Львові було пошкоджено більше 30 будинків, 17 із них є пам’ятками архітектури. Це і житлові будинки, гуртожиток, заклади освіти, виші, офіси. Повсюду будуть замінювати вікна, двері, дахи, укріплювати стіни, ремонтувати та відновлювати пошкоджені і зруйновані частини будівель. На всі ці роботи у міському бюджеті передбачили 100 млн грн, 56 млн грн із них вже виділили.

Усім львів’янам, які втратили житло через російський ракетний удар, місто відразу запропонувало тимчасове відселення, а в подальшому компенсовує вартість оренди квартир, допоки будинки знову не відбудують. Детальніше про те, яку допомогу виплачує Львів постраждалим від атак РФ, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *