ОСТАННІ НОВИНИ

Ракетний удар по Львову: чотири житлові будинки є в аварійному стані

Наталя Дуляба

|

Внаслідок ракетного удару уночі 6 липня у Львові пошкоджено 17 житлових будинків, 4 із них перебувають в аварійному стані. Про це повідомив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

Після всіх обстежень стало відомо, що продовжувати жити львів’яни можуть у 13 із 17 будинків, пошкоджених під час ворожої атаки. У них вибито понад 600 вікон, руйнування є й на дахах.

Оскільки всі ці будинки є пам’ятками архітектури, тут протягом наступних двох тижнів встановлять дерев’яні вікна. Тим мешканцям, які вже замовили собі вікна, компенсують витрачені кошти.

«Всі компанії-виробники вікон погодились на те, щоб всі терміни зробити максимально швидкими. Близько двох – двох із половиною тижнів триватиме виготовлення вікон, після цього розпочнеться їхнє вставлення. Також тривають роботи з відновлення дахів, обстеженнях щодо тріщин у будинках, розробки компенсацій за зруйноване майно», – відзначив Андрій Москаленко.

Натомість інші 4 будинки пошкоджені ракетним ударом настільки, що жити там небезпечно. Їх визнали аварійними.

«У чотирьох будинках повністю знищене перекриття, відповідно, пересуватися в ньому вкрай небезпечно. Тому було вирішено використати підйомники, щоб працівники згори поступово здійснювати демонтаж. Це довше, але надійніше, оскільки стан цих будинків гостроаварійний і загрожує повним обвалом», – пояснив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

До першочергових робіт на всіх пошкоджених будинках залучили ЛКП «Рембуд», окремі забудовники допомагають, надаючи техніку.

Згодом місто замовить проєкт реставрації будинків і лише після цього візьмуться їх відновлювати. Міський голова Львова Андрій Садовий вже попередив, що на все потрібен час.

Нагадаємо, у ніч на 6 липня росіяни атакували Львівщину 10 ракетами «Калібр», 7 із них вдалося збити. Одна ракета поцілила в житловий будинок у Львові.

Пошуково-рятувальні роботи в зруйнованому російським ракетним ударом будинку тривали добу. Загалом загинули 10 людей, більше 40 отримали поранення. Шестеро постраждалих лежать у лікарні.

Через атаку рашистів житло втратили близько 60 сімей. У мерії вже заявили, що профінансують оренду нового помешкання, допоки будинок не відбудують. Також людям пропонують пожити у містечку для переселенців або в гуртожитку УКУ.

Сам Український католицький університет відкрив рахунок для постраждалих львів’ян і пожертвував 1 млн грн. Долучитися до допомоги може кожен. Детальніше читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Любомир Зубач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *