ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада не проголосувала за збільшення видатків на армію

Ольга Денисяка

|

На засіданні 26 жовтня депутати Львівської обласної ради не проголосували за обмеження непершочергових видатків з обласного бюджету. «За» проголосували лише 34 із необхідних 43 депутатів, повідомляє Львівський портал.

Так, після тривалого обговорення обмеження непершочергових видатків підтримали лише 34 депутати, ще четверо утримались та десять не голосували.

Зокрема, не голосувала фракція «Слуга народу» у повному складі, а також більшість обранців «Батьківщини» та УГП, які були відсутні на засіданні. Найбільше голосів «за» віддала «Європейська солідарність» – 14. Також рішення підтримали по чотири депутати від «Голосу», «Свободи» та «Самопомочі». Фракції «За майбутнє» та НРУ віддали по 3 голоси.

Ініціатори рішення заявляли, що його прийняття важливе для  забезпечення ефективного використання коштів обласного бюджету в умовах воєнного стану.

«Війна, розв’язана російською федерацією, вимагає концентрації | ефективного використання всіх ресурсів держави як на фронті, так і в тилу. Своєчасне виконання і, що найголовніше, ефективне використання коштів обласного бюджету є запорукою виконання всіх завдань, які ставляться перед органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування на обласному рівні в умовах воєнного стану. Громада Львівщини потребує чітких та зрозумілих відповідей, як відбувається фінансування захищених статей бюджету і чи є фінансовий ресурс для вирішення надзвичайних ситуацій, які виникають на теренах області, можливості підтримки збройних формувань, які виконують завдання як в межах області, так і на фронті», – йдеться у пояснювальній записці.

Під час тривалого та емоційного обговорення депутати обурювалися тим, що Львівська ОВА фінансує, зокрема, ремонти доріг, а не потреби армії.

«У Львівській області фінансується рекордна кількість об’єктів – понад 550. Я визнаю, що там не все бруківка, бо є потреби, наприклад, підготуватися до опалювального сезону, чи до 1 вересня. Коли нам розказують про фінансування “Безпечної Львівщини”, то треба дивитися на пункт про військові частини. І там лише 96 млн грн, тоді як на бруківку – 1,7 млрд грн», – заявив депутат Олександр Ганущин.

Депутат від «За майбутнє» Юрій Раделицький поцікавився, на які потреби з обласного бюджету виділено 5 млн грн на Бюро економічної безпеки Львівщини.

«За які заслуги БЕБ отримав 5 мільйонів гривень? За те, що не розслідували гуманітарку в Убинях?», – заявив Раделицький.

Водночас депутат від «Свободи» Олег Панькевич запропонував створити депутатську комісію для контролю за ефективністю використання коштів обласного бюджету, однак його пропозицію не підтримали. Він заявив, що «немає потреби в такій обласній раді, яка не виконує того, чого хочуть виборці».

«Ще ніколи не було так прикро за Львівську обласну раду. Можна було би потішитися за ЛОВА: накінець вічне питання “хто головний” вирішилося. “Ділимо кошти, як хочемо, без обласної ради”. За все треба буде відповідати… Немає потреби в обласній раді, яка не виконує вимоги виборців» , – заявив Олег Панькевич.

Окрім того, депутати не підтримали звернення до керівництва держави щодо недопущення вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО.

Додамо, що на початку сесії в залі було зареєстровано 53 депутати, але під час засідання кількість обранців зменшувалася і через дві години на сесії залишилося всього 42 депутати. Це зробило сесійне засідання неповноважним.

Зазначимо, останнім часом українці дедалі частіше висловлюють обурення з приводу нераціонального використання бюджетних коштів у містах під час війни.

Зокрема, громадяни вважають, що замість виділення десятків мільйонів гривень на, наприклад, ремонти стадіонів і дитмайданчиків, коштовну декомунізацію «Батьківщини-мати»закупівлю барабанів, всі ці гроші потрібно спрямовувати на допомогу армії.

Львів’яни регулярно виходять на пікети під Львівську обласну військову адміністрацію. Люди виступили проти некритичних витрат з бюджету під час війни.

Ініціатором пікетів є відомий львівський волонтер та громадський діяч Святослав Літинський, який раніше закликав державу обмежити некритичні витрати в час війни для підвищення обороноздатності України. Відповідну петицію він створив на сайті Кабінету міністрів України.

Петиція зібрала необхідні 25 тисяч підписів, а відтак її має розглянути Кабмін.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Львівська обласна рада, Facebook/Олександр Ганущин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *