ОСТАННІ НОВИНИ

8 років тюрми. Справу Паші Мерседеса передали до суду за двома обвинуваченнями

Андрій Котенський

|

Служба безпеки завершила розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя), який причетний до підривної діяльності проти України. Одіозний митрополит обвинувачений за двома статтями, що загрожує вісьмома роками тюрми, а також конфіскація майна, повідомляє СБУ.

За матеріалами СБУ, митрополит обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене повторно).

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як встановило слідство, митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави.

Також він називав російську збройну агресію проти України «громадянським конфліктом», який триває з 2014 року.

Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика.

«Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України», – йдеться у повідомленні СБУ.

Зазначимо, митрополита УПЦ МП Павла обвинувачують у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України. А нещодавно йому висунули нову підозру – у виправдовуванні, визнання правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України.

Ще 1 квітня Шевченківський суд Києва відправив священнослужителя під цілодобовий домашній арешт. Втім 14 липня його таки взяли під варту. У СІЗО митрополит Павло просидів менше місяця.

7 серпня митрополита Павла звільнили з-під варти: за нього внесли заставу, сума якої сягала понад 33 мільйонів гривень.

11 серпня суд продовжив строк дії особистих зобов’язань для митрополита УПЦ МП Павла (Петра Лебедя).

Після виходу обвинуваченого під заставу, суд накладає на нього один або декілька обов’язків. Зазвичай це означає не відлучатися з населеного пункту, в якому прописаний, без дозволу слідчого чи судді, прибувати до них за першою вимогою, не спілкуватися зі свідками у справі тощо.

Додамо, що 22 січня 2014 року під час богослужіння митрополит Павло порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив його у своїй підтримці. У 2018 році він заявив, що Крим ніколи не був українським.

У 2020 році московський митрополит говорив про необхідність єдності з Росією, а після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року не став засуджувати російську владу, сказавши, що українці «пожинають плоди».

В Україні митрополит Павло отримав прізвисько Паша Мерседес за свою особливу любов до дорогих автомобілів. За часи намісництва Києво-Печерської Лаври він був неодноразово фігурантів скандалів, пов’язаних із корупцією та відмиванням грошей Московським патріархатом. Зокрема, в махінаціях із тендерами на будівництво храмів та розкраданні коштів з держбюджету, які виділяли на потреби Лаври.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *