ОСТАННІ НОВИНИ

У Секторі Газа застрягло майже 260 українців

Андрій Котенський

|

Українські дипломати, розвідка, сили безпеки продовжують працювати для допомоги нашим громадянам, які опинилися на Близькому Сході: в Ізраїлі та на території Сектору Газа, де застрягло майже 260 українців. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час свого відеозвернення до громадян.

За словами Володимира Зеленського, наразі триває евакуація українців із Ізраїлю, а виїзд із сектору Газа, наразі заблоковано.

«Триває евакуація українців з Ізраїлю: уже понад 200 людей вивезли до Румунії, переважно «жінок і дітей. Готуються нові рейси. Відомо про майже 260 наших людей, які зараз перебувають у Секторі Газа. Наразі виїзд звідти заблокований для громадян усіх країн, але ми працюємо з партнерами, щоб евакуювати наших громадян», – повідомив він.

Президент також зазначив, що українські дипломати готові допомогти кожному нашому громадянину, який цього потребує.

«Тому ще раз звертаюся до всіх українців та українок, які можуть перебувати за кордоном, потребувати допомоги: у будь-який час і в будь-який спосіб звертайтеся до наших дипломатичних представництв за кордоном», – закликав Володимир Зеленський.

Передісторія

Нагадаємо, вдосвіта 7 жовтня палестинське ісламське угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Гази, здійснило масовану атаку на Ізраїль. Після цього бойовики прорвали прикордонне огородження й проникли на територію Ізраїлю, окупувавши сім його громад, взяли в полон військових та цивільних. Також на відео були зафіксовані публічні вбивства та глумлення над тілами.

Спочатку Ізраїль оголосив надзвичайну ситуацію, а згодом – стан війни, що сталось вперше з 1973 року. У країні розпочалась мобілізація резервістів. Бої та обстріли з обох сторін тривають. Кількість ізраїльських жертв обчислюють сотнями убитих, серед них, як відомо, є й дві українки.

Станом на 9 жовтня ізраїльські війська відновили контроль над усіма населеними пунктами на кордоні з Газою.

Також 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що віддав наказ про повну блокаду сектора Гази, військові блокуватимуть навіть доступ до продовольства.

Зі свого боку воєнна розвідка України заявила, що росіяни готують дискредитаційну кампанію України на Близькому Сході. Російське ГРУ вже передало ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС, щоб потім звинувачувати Україну у продажі цієї зброї терористам.

12 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі українців зросла до семи. Згодом 13 жовтня стало відомо, що 12 громадян України загинули в Ізраїлі, вісім українців вважаються зниклими безвісти.

13 жовтня Корнійчук повідомляв, що, за попередньою інформацією від ізраїльської сторони, яку поки не вдалося підтвердити, в полоні бойовиків ХАМАС можуть перебувати громадяни України. Станом на 14 жовтня, інформація про українців у полоні терористів ХАМАСу не підтвердилась.

З Ізраїлю вдалося провести вже дві евакуації українці. Перший літак вилетів ввечері 14 жовтня, а другий вранці 16 жовтня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *