ОСТАННІ НОВИНИ

Росія зацікавлена в розпаленні війни на Близькому Сході, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Поспілкувавшись із українською розвідкою, президент Володимир Зеленський заявив, що у розпаленні війни на Близькому Сході зацікавлена Росія, аби послабити «світову єдність». Про це він сказав у своєму зверненні 9 жовтня.

Глава держави провів нараду з керівниками Головного управління розвідки та зовнішньої розвідки України, а також із дипломатами щодо ситуації в Ізраїлі та загалом на Близькому Сході. Це, за його словами, має «принципове значення» не лише для України, а й для всієї Європи.

«За наявною дуже чіткою інформацією Росія зацікавлена в розпаленні війни на Близькому Сході, щоб нове джерело болю та страждань послабило світову єдність, додало розколів та суперечностей і цим допомогло Росії знищувати свободу у Європі. Ми бачимо, як російські пропагандисти зловтішаються. Бачимо, як іранські друзі Москви цілком відверто підставляють плече тим, хто напав на Ізраїль. І все це – значно більша загроза, ніж зараз світ сприймає. Світові війни минулого розгоралися саме з локальних агресій. Ми знаємо, як цій загрозі протидіяти. Готуємо відповідні кроки», – сказав Володимир Зеленський.

Виступаючи 9 жовтня на засіданні Парламентської асамблеї НАТО, Володимир Зеленський заявив, що терористи ХАМАСу і Росія є однаковим злом. Він зауважив, що тактика ХАМАСу в Ізраїлі така ж, як і тактика Росії, яка воює проти України, і закликав світ об’єднатись у боротьбі з тероризмом.

Передісторія

Нагадаємо, вдосвіта 7 жовтня палестинське ісламське угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Гази, здійснило масовану атаку на Ізраїль. Після цього бойовики прорвали прикордонне огородження й проникли на територію Ізраїлю, окупувавши сім його громад, взяли в полон військових та цивільних. Також на відео були зафіксовані публічні вбивства та глумлення над тілами.

Спочатку Ізраїль оголосив надзвичайну ситуацію, а згодом – стан війни, що сталось вперше з 1973 року. У країні розпочалась мобілізація резервістів. Бої та обстріли з обох сторін тривають. Кількість ізраїльських жертв обчислюють сотнями убитих, серед них, як відомо, є й дві українки.

Станом на 9 жовтня ізраїльські війська відновили контроль над усіма населеними пунктами на кордоні з Газою.

Також 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що віддав наказ про повну блокаду сектора Гази, військові блокуватимуть навіть доступ до продовольства.

Зі свого боку воєнна розвідка України заявила, що росіяни готують дискредитаційну кампанію України на Близькому Сході. Російське ГРУ вже передало ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС, щоб потім звинувачувати Україну у продажі цієї зброї терористам.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *