ОСТАННІ НОВИНИ

Рухаємось уперед щодо отримання німецьких ракет Taurus, – Кулеба

Наталя Дуляба

|

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив із главою німецького МЗС Анналеною Бербок передачу Україні далекобійних ракет Taurus. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі МЗС України.

Анналена Бербок приїхала з візитом до Києва 11 вересня, де, зокрема мала зустріч із Дмитром Кулебою. Під час перемовин сторони обговорили низку питань, серед яких – надання Україні додаткового озброєння: далекобійних ракет Taurus та нових систем для посилення протиповітряної оборони.

«Ми детально обговорили надання Україні німецьких ракет дальнього радіусу дії Taurus. Сьогодні ми краще розуміємо особливості процесу ухвалення остаточного рішення урядом Німеччини. Зі свого боку Україна готова зробити все необхідне, щоб його пришвидшити. За підсумками переговорів можу сказати, що опція надання цих ракет залишається відкритою, а процес ухвалення рішення всередині Німеччини просувається вперед», – заявив Дмитро Кулеба.

Він також подякував Німеччині за надання танків та допомогу у захисті українського неба ЗРК Gepard. Під час зустрічі сторони домовлялись щодо додаткового посилення протиповітряної оборони напередодні нового зимового сезону та ймовірних атак проти енергетичної системи з Росії.

Крім того, Україна та Німеччина обговорили розвиток двосторонніх відносин, збільшення коаліції на підтримку Формули миру, нові шляхи експорту зерна, участь ФРН у форумі оборонних індустрій, який відбудеться в Україні вже незабаром.

Нагадаємо, про те, що Німеччина розглядає можливість передачі Україні своїх далекобійних ракет Taurus, ЗМІ писали ще на початку серпня. Нещодавно у Бундестазі заявили, що єдиний, хто блокує цей процес, – канцлер Олаф Шольц.

Додамо, що Taurus – німецько-шведські авіаційні ракети класу «повітря-поверхня», здатні з високою точністю уражати цілі на відстані до 500 км.

Із далекобійних ракет, як відомо, Україна наразі має Storm Shadow, які летять на 250 км. Їх Велика Британія поставила цьогоріч у травні.

Про ATACMS Київ уже тривалий час говорить американським партнерам. Сам президент США Джо Байден каже, що це питання не знімають із розгляду, ця тема «все ще в грі».

Втім зараз Володимир Зеленський сподівається, що Україна зможе отримати від США далекобійні ракети ATACMS вже цієї осені. Це дозволить не робити паузи у контрнаступі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *