ОСТАННІ НОВИНИ

ЄБРР дає 182 млн євро на капремонт дороги до пункту пропуску у Раві-Руській

Наталя Дуляба

|

У межах укладеної ще в 2020 році кредитної угоди Європейський банк реконструкції та розвитку перерозподілив 182 млн євро на капітальний ремонт траси М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська. Відновленням дороги, що веде до кордону з Польщею, хочуть сприяти збільшенню експортного потенціалу України після блокування «зернової ініціативи». Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Так, капітальний ремонт за кредитні кошти чекає трасу М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська, яка веде до пункту пропуску «Рава-Руська – Гребенне» і є основним маршрутом, що з’єднує Львів з Варшавою і є частиною Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T).

На це ЄБРР передбачає 182 млн євро. Ці кошти банк уже перерозподілив у межах кредитної угоди «Розвиток Транс’європейської транспортної мережі (Україна – дорожні коридори)», яку з Україною підписав ще у 2020 році.

Виділені кошти підуть капітальний ремонт ділянки траси (км 129+807 – км 191+877) протяжністю 62 км. Реалізовувати цей проєкт буде Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. Втім про жодні часові межі у профільному міністерстві наразі не говорять.

Як пояснює віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков, ремонт цієї частини траси М-09 є важливою задля збільшення експортного потенціалу України, зважаючи на заблокування її морських шляхів.

«В умовах заблокованих глибоководних морських шляхів, системних атак на порти Дунайського кластера Україна продовжує збільшувати навантаження на транспортні коридори в бік західних кордонів. Наша задача – максимально сприяти збільшенню експортного потенціалу, зокрема через відновлення та модернізацію як самих пунктів пропуску, так і під’їзних шляхів.

Наші колеги з ЄБРР вже провели аудит безпеки дорожнього руху, аналіз економічної доцільності інвестицій, екологічну та соціальну оцінку проєкту та вирішили спрямувати частину коштів на капітальний ремонт частини автомобільної дороги М-09. Виконання робіт у повному обсязі зменшить логістичні витрати у напрямку перевезень Україна – Європейський Союз. Дякую колегам за це рішення», – сказав він.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року Україна підписала з ЄБРР кредитну угоду «Розвиток Транс’європейської транспортної мережі (Україна – дорожні коридори)» на 450 млн євро. За ці гроші планували збудувати північну об’їзну дорогу Львова, провести капітальний ремонт траси М-05 Київ – Одеса на п’ятьох ділянках у Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

При цьому Європейський інвестиційний банк додатково співфінансував ці проєкти ще на 450 млн євро.

У зв’язку з початком повномасштабного вторгнення РФ та активними бойовими діями початок реалізації всіх згаданих проєктів довелося вимушено призупинити.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *