ОСТАННІ НОВИНИ

Україна хоче екстрадувати ухилянтів, які незаконно покинули країну

Андрій Котенський

|

Військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому. Для цього Україна може звернутися до інших країн з проханням екстрадиції. Про це в ефірі телемарафону заявив голова фракції «Слуга народу» у Раді Давид Арахамія, повідомляє Суспільне.

За його словами, спочатку будуть проводити попередній аналіз, який займатиме декілька місяців. Якщо хтось корумпував якогось посадовця, то згідно із законодавством відповідальність несуть обидві сторони. Правоохоронці будуть працювати над тим, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

«Що буде з людьми, які це робили? Вони будуть нести відповідальність згідно з законами за давання хабаря, за підробку документів, за ухилення від мобілізації», – пояснив Арахамія.

Інше питання полягає в тому, яким чином притягати людей, які вже виїхали. До них дотягнутися прямо зараз у правоохоронців немає можливості, але згідно з кримінальним кодексом в Україні зараз дуже посилились напрямок міжнародно-правової допомоги.

Тож фактично в будь-якій країні світу правоохоронні органи можуть прийти і зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх до України, щоб вони понесли відповідну відповідальність, підсумував нардеп.

Як відомо, Президент України доручив перевірити обґрунтованість рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями, з початку повномасштабної війни.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що військово-лікарські комісії перевірятимуть до жовтня. Вже зараз відомо, що ВЛК за гроші виписували ухилянтам будь-який діагноз.

Голова фракції « Слуга народу» Давид Арахамія також пообіцяв, що до кінця року Верховна Рада ухвалить увесь комплекс документів, необхідний для реформування роботи військово-лікарських комісій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *