ОСТАННІ НОВИНИ

ВЛК за гроші виписують ухилянтам будь-який діагноз, – омбудсман

Андрій Котенський

|

Офіс омбудсмана упродовж трьох тижнів планує завершити роботу із перевірки всіх військово-лікарських комісій, а вже виявлені масштаби системної корупції вразили фахівців. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону, повідомляє Українська правда.

Лубінець зазначив, що перевірки ВЛК його інституція почала ще з жовтня 2022 року.

Лише із 1 січня ж цього року омбудсман особисто отримав 1018 звернень щодо неефективної роботи ВЛК та порушення прав діючих військовослужбовців і мобілізованих. За його словами ці права були порушені, коли вони проходили військово-лікарські комісії.

«Я і моя інституція перевірили 70% ВЛК України. Їх загальна кількість – 833. В тому числі ми перевірили ті ВЛК, що розташовані поблизу лінії фронту. Я пообіцяв президенту, що за три тижні ми закінчимо цю роботу. Дуже часто ми стикалися з тим, що проходження ВЛК носить такий номінальний характер: Скарги є? Немає? Придатний! Не хочеш бути придатним – включається корупційна складова», – повідомив Дмитро Лубінець.

За його словами про головну проблему ВЛК – корупцію, вже поінформовано Президента України і всіх членів РНБО.

«Це системна корупція. Ми навіть не уявляємо масштабів. На цьому всі хочуть заробляти. За гроші ти можеш отримати будь-який діагноз. Людині писали, що в неї одна нирка, хоча в неї дві нирки і ніколи не було хірургічних втручань», – заявив омбудсман.

Він також наголосив, що питання ВЛК не вирішено на 100%. Наприклад, з’ясувалося, щоб записатися в електронну чергу, потрібно вистояти чергу в реєстратуру. За його словами, гарне рішення на папері в житті має інші ознаки.

Ще одне питання – перехід ВЛК до цивільних лікарень. За словами Лубінця, найменше із територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки до цивільних лікарень перейшло ВЛК у Києві, Київській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській Запорізькій областях.

Як відомо, Президент України доручив перевірити обґрунтованість рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями, з початку повномасштабної війни.

Голова фракції « Слуга народу» Давид Арахамія пообіцяв, що до кінця року Верховна Рада ухвалить увесь комплекс документів, необхідний для реформування роботи військово-лікарських комісій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *