ОСТАННІ НОВИНИ

На виплати військовим йде третина бюджету України

Ольга Денисяка

|

Найбільшою статтею видатків загального фонду державного бюджету стало грошове утримання військовослужбовців. Це становило майже 520 млрд грн за сім місяців року, що є третиною всіх видатків за цей час. Про це повідомляє Міністерство фінансів з посиланням на дані Державної казначейської служби.

За січень-липень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 1640,1 млрд грн. У липні видатки становили 231,8 млрд гривень. Про це свідчать дані місячної звітності Державної казначейської служби України від 15 серпня 2023 року.

У структурі видатків найбільше спрямовано:

  • 669,9 млрд грн (у липні – 100,5 млрд грн) – на оплату праці з нарахуваннями або 40,8% від загального обсягу видатків, витрачених за січень–липень 2023 року. Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 млрд грн (у липні – 76,9 млрд грн).
  • 406,3 млрд грн (у липні – 65,3 млрд грн) – на оплату використання товарів і послуг або 24,8% від загального обсягу видатків. У тому числі:
  • 276,9 млрд грн – для підтримки Збройних Сил України. Це придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), пально-мастильних матеріалів, продуктів харчування;
  • 78,6 млрд грн – перераховано Національною службою здоров’я України на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення;
  • 304,6 млрд грн (у липні – 40,3 млрд грн) – на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 18,6% від загального обсягу видатків. У тому числі:
  • 158,6 млрд грн – трансферт Пенсійному фонду для фінансового забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій;
  • 105,5 млрд грн – для виплати Міністерством соціальної політики на соціальний захист дітей та сімей, захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, для підтримки малозабезпечених сімей;
  • 92,3 млрд грн (у липні – 7,8 млрд грн)  – на трансферти місцевим бюджетам або 5,6% від загального обсягу;
  • 128,1 млрд грн (у липні – 11,3 млрд грн) – на обслуговування державного боргу або 7,8% від загального обсягу.

Нагадаємо, протягом першого півріччя 2023 року на оборону Україна витратила із держбюджету 672 млрд грн.

Зазначимо, що останнім часом українці дедалі частіше висловлюють обурення з приводу нераціонального використання бюджетних коштів у містах під час війни.

Зокрема, громадяни вважають, що замість виділення десятків мільйонів гривень на, наприклад, ремонти стадіонів і дитмайданчиків, коштовну декомунізацію «Батьківщини-мати»закупівлю барабанів, всі ці гроші потрібно спрямовувати на допомогу армії. Для того, щоб донести цю вимогу, українці створили як мінімум кілька петицій до влади.

Окремий скандал розгорівся довкола того, що Міністерство культури та інформаційної політики під час повномасштабної війни хоче витратити понад 150 млн грн на створення нових серіалів, ще близько 500 млн грн – на добудову Національного музею Голодомору. Натомість ці кошти, на думку громадськості, зараз варто було б скерувати на закупівлю безпілотників, антидронових рушниць тощо для ЗСУ.

На культурний скандал публічно відреагував президент Володимир Зеленський, після чого міністр Олександр Ткаченко подав у відставку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *