ОСТАННІ НОВИНИ

В центрі Львова відреставрували ще одну дерев’яну браму

Наталя Дуляба

|

У житловому будинку на вул. Раппапорта, 5 відновили автентичну дерев’яну браму. Про це Львівському порталу повідомили у Бюро спадщини.

Брама, виготовлена з дуба, була у занедбаному стані. На ній було стільки шарів старої фарби, що здалеку було важко зрозуміти, дерев’яна вона чи металева.

«Тут було дуже багато роботи. Ліве і праве дверне полотно мали суттєві пошкодження в нижній частині, залишилися отвори від старих замків, повністю втрачена притульна планка. Окрім того, по всій площині брами було втрачене декоративне різьблення. Усе це довелося відновлювати», – розповів майстер-реставратор Павло Войтович.

Фахівці замінили пошкоджену деревину, встановили нові ручки та фацетоване засклення. Втрачене декоративне оздоблення брами фахівці відновили за зразком історичних аналогів. Також відреставрували світлик.

Всі роботи тривали три місяці й обійшлися у понад 87 тисяч гривень. Їх виконували у межах міської програми співфінансування, 30% від суми оплатили самі мешканці будинку.

Нагадаємо, торік у Львові відреставрували 29 брам у будинках, які розташовані в історичній частині міста. Задля відновлення старовинних дверей Львівська міська рада ще у 2018-му започаткувала спеціальну програму, у межах якої, власне, й виділяє 70% коштів на необхідні роботи. Інші 30% мають оплатити місцеві мешканці.

У 2019 році до співфінансування у мерії додали програму реставрації вікон, у 2020-му – програму реставрації історичних балконів. А з 2021 року у Львові почала діяти програма, у межах якої місто дає кошти на відновлення сходових кліток, холів, вітражів та декоративних елементів на фасадах історичних житлових будинків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Бюро спадщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *