ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відновили автентичну браму з вітражами

Наталя Дуляба

|

У Львові відновили ще одну автентичну браму – у житловому будинку на вул. Глібова, 15. Про це Львівському порталу повідомили у Бюро спадщини.

Раніше у будинку на вул. Глібова, 15 відновили зовнішню браму, а тепер взялись за автентичні дерев’яні двері з вітражами. Як кажуть майстри, роботи у них було багато, адже самі двері були перекошені, не тримались на завісах через значну вагу, а низ взагалі струхлявів.

«Найбільше часу зайняла робота з вітражами. Збережені потрібно було обережно вийняти та ретельно відчистити. За допомогою з виготовлення втрачених скелець ми звернулися до німецьких фахівців, які змогли їх відтворити за старою технологією. Саме зображення наносили наші майстри з прикладного мистецтва», – розповів реставратор Ростислав Малецький.

Старі двері, виготовлені з модрини, від реставрували, відновили втрачені елементи та автентичні вітражі, замінити ручки.

Всі роботи обійшлися у 118 тисяч гривень. Їх виконували у межах міської програми співфінансування, 30% від суми оплатили самі мешканці будинку.

Нагадаємо, торік у Львові відреставрували 29 брам у будинках, які розташовані в історичній частині міста. Задля відновлення старовинних дверей Львівська міська рада ще у 2018-му започаткувала спеціальну програму, у межах якої, власне, й виділяє 70% коштів на необхідні роботи. Інші 30% мають оплатити місцеві мешканці.

У 2019 році до співфінансування у мерії додали програму реставрації вікон, у 2020-му – програму реставрації історичних балконів. А з 2021 року у Львові почала діяти програма, у межах якої місто дає кошти на відновлення сходових кліток, холів, вітражів та декоративних елементів на фасадах історичних житлових будинків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Бюро спадщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *