ОСТАННІ НОВИНИ

Труханова і Ко підозрюють у розкраданні земель Одеси на 689 млн грн

Андрій Котенський

|

Слідча антикорупційна прокуратура України завершила досудове розслідування та дала доручення детективам НАБУ на відкриття матеріалів у кримінальному провадженні за фактами незаконного заволодіння землею територіальної громади Одеси та легалізації незаконно отриманих доходів, вчинених злочинною організацією за участю високопосадовців Одеси. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі САП.

Серед підозрюваних осіб мер Одеси, його колишній заступник, колишні керівник департаменту комунальної власності Одеської міськради та його заступник, а також інші особи – представники товариств-забудовників та учасники злочинної організації – приватні особи.

Перед завершенням досудового розслідування упродовж червня-липня 2023 року прокурором САП повідомлено підозрюваним про зміни раніше повідомлених підозр, а також деяким з них повідомлено про нові підозри, зокрема, за фактами отримання від керівника злочинної організації неправомірної вигоди у виді об’єктів нерухомості.

В рамках досудового розслідування встановлено, що протягом 2016-2019 років вказані особи розробили злочинну схему заволодіння коштами місцевого бюджету та земельними ділянками для її подальшої забудови.

Так, земельні ділянки територіальної громади Одеси передавались в оренду в обхід конкурсу виключно наперед узгодженим товариствам–забудовникам. Забудовники сплачували кошти або передавали майно (квартири, нежитлові приміщення) зловмисникам, які через підконтрольних осіб в Одеській міській раді, забезпечували ухвалення відповідного рішення на передачу в оренду зазначених ділянок.

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Крім того встановлені факти легалізації коштів, отриманих злочинною групою від вчинення інших кримінальних правопорушень.

На сьогодні дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених: ч. 1 ст. 255 (встановлення злочинного впливу, що карається позбавленням волі від 7 до 10 років з конфіскацією майна), ч. 4 ст. 28 (кримінальне правопорушення скоєне у змові із злочинною організацією для скоєння тяжких злочинів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою за яке передбачено від 3 до 6 років тюрми і додатковою забороною обіймати посади ще на три роки.), ч. 5 ст. 191 (привласнення і розтрата майна у великих розмірах, що карається від 7 до 12 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років та конфіскація майна), ч. 3 ст. 209 (легалізація майна отримане злочинним шляхом у великих розмірах, що карається від 8 до 12 років тюрми), ч.4 ст. 368 (підкуп із вимаганням), ч. 3 ст. 369 ( надання неправомірної вигоди службовій особі), ч. ч. 1, 2 ст. 369-2 (зловживання впливом), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підроблених документів) КК України.

Керівнику злочинної організації, оскільки особа переховується від слідства за межами України, повідомлено про підозру за ч.1 ст. 255 , ч. 3 ст. 27 (організатор злочинного угрупування), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 369-2, ч. 1 ст. 369-2 КК України в порядку ст. 135 (виклик особи в кримінальному провадженні), ст. 278 (вручення повідомлення про підозру) КПК України.

Також, з вказаного кримінального провадження виділено матеріали досудового розслідування стосовно колишнього очільника прокуратури Одеської області, який спільно з іншими особами підозрюється у незаконному заволодінні землею територіальної громади Одеси, а також у отриманні від представника компанії-забудовника неправомірної вигоди у вигляді квартири. 20 липня 2023 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у виділеному кримінальному провадженні.

За даними НАБУ до кримінальної відповідальності притягуються:

  • керівник злочинної організації;
  • Одеський міський голова;
  • прокурор Одеської області;
  • голова постійної Комісії з питань комунальної власності Одеської міської Ради (далі – ОМР);
  • голова земельної комісії ОМР;
  • керівник Юридичного департаменту ОМР;
  • керівник департаменту комунальної власності ОМР;
  • заступник керівника департаменту комунальної власності ОМР;
  • представники компанії-забудовника;
  • учасники злочинної організації – приватні особи;

*посади вказані на момент вчинення злочину.

Для збільшення натисніть на інфографіку

За даними Порталу Слово і Діло підозру повідомили: керівнику злочинної організації Володимиру Галантернику (заочно, бо він не в Україні); міському голові Одеси Геннадію Труханову; голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради Василю Шкрябаю; керівниці юридичного департаменту ОМР Інні Поповській; директору департаменту комунальної власності ОМР Олексію Спектору та його заступнику Володимиру Радіонову; виконувачу обов’язків заступника мера Одеси Олегу Бриндаку.

Також підозру вручили ще шістьом особам (співучасникам), зокрема, заступнику Труханова; колишньому керівнику одного з комунальних підприємств; експрокурору Одеської області Олегу Жученку; власникам компанії-забудовниці «Будова» та її топ-менеджерам.

За даними НАБУ, вказані особи заволоділи шістьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Всі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов’язують з Галантерником.

Раніше мера Одеси брали під варту у справі щодо заводу «Краян». Альтернативою визначили заставу у понад 13 млн грн.

Політика та кількох інших осіб обвинувачують у тому, що вони привласнили понад 92 млн грн бюджетних коштів, купивши за вдвічі завищеною ціною у комунальну власність приміщення адміністративного корпусу колишнього заводу «Краян».

Разом і Трухановим у цій справі фігурує бізнесмен Борис Кауфман. Наприкінці 2022 року останнього відправили під варту з можливістю внесення 129 млн грн застави.

У травні 2023 року, за мера Одеси Геннадія Труханова внесли заставу в розмірі 13,42 млн гривень і він вийшовши на волю повернувся до обов’язків міського голоси.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *