ОСТАННІ НОВИНИ

За рекордний хабар ексміністр Злочевський відбувся штрафом

Наталя Дуляба

|

Колишньому міністру екології Миколі Злочевському, який пропонував найбільший в історії України хабар, Вищий антикорупційний суд виніс вирок – штраф. Про це Львівському порталу повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Йдеться про справу з рекордною сумою хабара – 6 мільйонів доларів. У червні 2020 року спіймали посередників, через яких Микола Злочевський, міністр екології та природних ресурсів України в уряді одіозного Миколи Азарова, хотів підкупити антикорупційні органи. За ці гроші антикорупціонерам пропонували закрили справу, у якій фігурував ексвисокопосадовець.

Слідство тривало три роки поспіль. Зрештою Злочевський визнав про вину і пішов на співпрацю. Цьогоріч 1 серпня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім високопосадовцем.

«При укладанні цієї угоди прокурор врахував беззаперечне визнання вказаною особою своєї винуватості в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, відсутність матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, а також наявність суспільного інтересу у забезпеченні швидшого судового провадження, яке забезпечить повне, своєчасне та невідворотне покарання особі», – кажуть у САП.

Крім того, Злочевський сплатив 500 млн грн на «Армію дронів», а також купив підрозділам ЗСУ обладнання на понад 160 млн грн.

Сам мільйонний хабар, як відомо, вилучили і передали Збройним Силам України.

Зважаючи на укладену угоду про визнання винуватості, Виший антикорупційний суд визнав колишнього міністра екології винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27; ч.1 ст.369-2 ККУ, і призначив основне покарання у вигляді штрафу. Його розмір становить 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, Микола Злочевський був міністром екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Протягом 2012-2014 років був заступником секретаря РНБО України.

Злочевський є власником найбільшої приватної газовидобувної компанії України Burisma, колишній член Партії регіонів.

Наприкінці 2014 року втік із України, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *