ОСТАННІ НОВИНИ

Іноземні кораблі ігнорують «блокаду» в Чорному морі

Маркіян Рой

|

Ізраїльське судно Ams1 проігнорувало російську «блокаду» Чорного моря та увійшло в українське гирло Дунаю. Про це пише Європейська правда з посланням на представника OSINT-спільноти Маркус Джонсон.

«Ams1 входить в українську гілку Дунаю. Він був першим кораблем, який прорвав російську блокаду Чорного моря після бомбардування Рені 25 липня. Судно почало свою подорож з Ашдоду, Ізраїль, і відкрито рекламувало пункт призначення — Україна, оскільки перетинала Чорне море прямим курсом», — вказує Джонсон.

За інформацією OSINT-спільноти, слідом за ізраїльським Ams1 йдуть ще цивільні судна Sahin 2 та Yilmaz Kaptan під прапорами Греції та Туреччини/Грузії відповідно.

Також відомо, що група літаків НАТО ретельно стежила за кораблями, коли вони прямували до Ізмаїла, невеликого українського порту, розташованого навпроти Румунії на річці Дунай. Зазвичай жоден із літаків не несе озброєння, але винищувачі НАТО перебували поблизу в Румунії, повідомляє видання Forbes.

«Протягом ночі три цивільні кораблі, здається, успішно кинули виклик російським загрозам навігації в Чорному морі. Ams1, Sahin 2 і Yilmaz Kaptan плавали прямими маршрутами, відкрито рекламуючи пункт призначення в Україну через AIS. Їхнє походження: Ізраїль, Греція та Туреччина/Грузія», — додає Маркус Джонсон.

Як писав Львівський портал, 17 липня Росія оголосила, що виходить із зернової угоди. У Кремлі підкреслили, що це означає відкликання гарантій безпеки судноплавства у Чорному морі.

Відразу після цього Міністерство оборони РФ заявило, що всі судна, які йтимуть в українські порти з півночі 20 липня, Росія розглядатиме як такі, що залучені у військовий конфлікт.

Україна зі свого боку відповіла на російські погрози у такому ж дусі. Всі кораблі, які з 21 липня ідуть у порти РФ або в окуповані українські порти, держава може розцінювати як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *