ОСТАННІ НОВИНИ

Іванчука не відпустять на Кубок світу з шахів

Андрій Котенський

|

Міністерство молоді та спорту не дасть дозвіл найтитулованішому гросмейстеру України Василю Іванчуку, щоб виїхати з України на Кубок світу з шахів. Про це заявив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в ефірі телемарафону, повідомляє Українська правда.

«Щоб він брав участь у змаганнях з росіянами під нейтральним прапором… Ви знаєте, що у нас є заборона брати участь у змаганнях, де є спортсмени з Росії та Білорусі. Тому зараз, коли ще ми не вирішили це остаточно, будемо ми брати участь чи не будемо… ми не можемо відпускати», – заявив на ситуацію із львівським гростмейстром Іванчуком Вадим Гутцайт.

Він також заявив, що не отримував листа від Федерації шахів України з проханням випустити для участі у Кубку світу-2023 українського гросмейстера Василя Іванчука.

«Я хочу, щоб почули всі українці, вся наша спортивна галузь і взагалі всі, хто зараз слідкує за цією подією, що Всесвітня федерація (шахів – ред.), якою керує росіянин Дворкович, якого ми ще в березні подали на санкції, розхитує цю ситуацію, тому що на цих змаганнях будуть представлені російські спортсмени. Я кожного дня з президентом всеукраїнської федерації (шахів – ред.) паном Капустіним на зв’язку. Всеукраїнська федерація мені жодного листа не надіслала щодо перетину кордону», – сказав міністр молоді та спорту.

Кубок світу визначає трьох майбутніх учасників Турніру претендентів за право зіграти з чинним чемпіоном світу, китайцем Дінем Ліженєм. До заявки відкритого розряду Кубка світу у Баку пройшли семеро українців, зокрема й 54-річний Іванчук.

Організатори надали йому вайлдкард на змагання в Баку. Проте за менш ніж два тижні до початку Кубка світу Іванчук не отримав дозволу для виїзду за кордон від Міністерства молоді та спорту.

У той же час Гутчайт визнав, що Україна розглядає питання участі українських спортсменів у всіх кваліфікаційних змаганнях до Олімпіади 2024 року в Парижі, навіть якщо в них братимуть участь росіяни та білорусі під нейтральним прапором.

Як повідомляв Львівський портал, Україна вирішила, що її спортсмени будуть бойкотувати ті міжнародні змагання, участь у яких братимуть росіяни чи білоруси, від цього вже постраждало чимало українських ТОПових спортсменів, які намагаються кваліфікуватися на Олімпіаду в Парижі.

На початку 2023 року група зі щонайменше з 35 країн заявила, що вимагатиме відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну, можна переглянути тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *