ОСТАННІ НОВИНИ

У районі Під Голоском провели робочу зустріч щодо зонінгу

Омелян Шевчук

|

Міські посадовці та громада скандально відомого у Львові району Під Голоском вкотре зустрілися, аби обговорити проблеми розвитку району. Під час зустрічі обговорили новий зонінг території, що мав дати зелене світло майбутній забудові території з урахуванням усіх зацікавлених сторін.

Робоча зустріч у сквері, який від забудови відстояла громада, пройшла в спокійному режимі.

Посадовці прийшли в позаробочий час, аби більш детально розповісти про плани розвитку району і обговорити попередні пропозиції із громадою.

«Ми хочемо якнайшвидше затвердити той зонінг, бо, як кажуть члени нашої робочої групи, без зонінгу неможливо рухатися по облаштуванню скверів та парків. По тих 22 га – залишаємо зону Ж-1, і це наша спільна з вами позиція», – так про чи не найболючішу проблему Під Голоском розповіла керуюча справами виконкому Львівської міськради і водночас керівниця робочої групи Наталія Алєксєєва.

У зоні Ж-1 передбачена індивідуальна житлова забудова низької щільності – окремо стоячих житлових будинків садибного типу і блокованих житлових будинків поверховістю не вище 3-х поверхів.

Ідею максимального збереження зелені в районі Під Голоском підтримав і головний архітектор Львова Антон Коломєйцев: «Давайте затвердимо ці більше 20 га зелених зон. Місто дотримується мораторію на забудову в цьому».

Серед небайдужих громадян, які прийшли на відкрите обговорення питань району було багато активістів, які переймаються долею району, а також ветерани АТО та воїни.

За словами мешканки району Людмили Федяй, місцеві жителі бояться, що отримають чергові обіцянки, а забудовники продовжуватимуть хаотичне будівництво навіть попри судові заборони.

«Поки йшли суди, будинки гнали зі швидкістю 1 поверх за 4 – 5 днів. А коли ми суд виграли, нам сказали «тут приватні ОСББ, так що судіться з людьми». Тому просимо передбачити механізми та гарантії, щоби такого не повторювалось», – заявила Людмила Федяй.

Громадськість також представила детальні пропозиції покращення інфраструктури, та озвучила чиновникам мерії головну вимогу – аби щільність забудови не росла.

Окрім того посадовцям нагадали, що на одній із попередніх робочих груп було прийнято рішення, що усі майбутні девелопери мають спочатку обговорити свої плани із громадою. Тож тепер справа за посадовцями та забудовниками, аби спільно із людьми напрацювати якісний план розвитку району, передбачивши достатню соціальну інфраструктуру та комфортні умови для проживання людей.

«Говоримо про конкретні речі. Моя позиція – будь-які зміни у зонуванні лише за згоди громади», – запевнив присутніх заступник міського голови Львова із містобудування Любомир Зубач.

Люди також висловили сподівання, що їм вдасться подолати стереотип, що «малоголосківське гетто приречене на животіння», адже вірять, що за бажанням усіх сторін –  громади, посадовців і девелоперів, район можна розвинути до якісно нового рівня.

Зауважимо, що мешканці Під Голоском уже мають в активі значну перемогу – мораторій на подальшу забудову ділянок без поважних причин, який діє із 2020 року, утім у мерії цього року розгладяли варіант, аби його порушити. У квітні стало відомо, що Львівська міська рада розглядає можливість зведення нового житлового комплексу на вул. Малоголосківській в обмін на нову школу і дитсадок.

Раніше також повідомлялось, що у Львові роздерибанили 24 га землі в районі «Під Голоском».

У травні 2023 року компанія «ФЛО Львів» розпродала всі земельні ділянки загальною площею понад 22 га, які Львівська міськрада раніше безкоштовно роздала членам садового товариства «Підголоско», який тісно пов’язують з депутатами міськради Юрієм Ломагою та Олексієм Різником.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *