ОСТАННІ НОВИНИ

У 47-й ОМБР «Маґура» відреагували на рапорт Маркуса

Андрій Котенський

|

Солдати, сержанти і офіцери 47 окремої механізованої бригади «Маґура» продовжують виконувати бойові завдання – сім днів на тиждень, двадцять чотири години на добу. У дні контрнаступу протиріччя мають бути відкинуті, а всі зусилля необхіжно примножити для спільної боротьби. Про це заявив командир 47 окремої механізованої бригади «Маґура» Олександр Сак.

За його словами, бійці «Маґури» кілометр за кілометром звільняють рідну землю від російських окупантів на одній із найскладніших ділянок фронту і стійкість командування непорушна.

«Наше бажання перемогти – нездоланне, стійкість управління – непорушна.

Бійці бригади кілометр за кілометром звільняють рідну землю на одній з найважчих ділянок фронту. Кожен робить свій внесок у перемогу. У ці непрості дні я, командир 47 ОМБр, закликаю всіх відкинути конфлікти, образи, протиріччя – і примножити зусилля для спільної боротьби», – повідомив Олександр Сак.

Він також закликав пам’ятати всіх про персональну відповідальність перед історією у цій війні.

Перед цим повідомленням головний сержант роти ударних БПЛА 47-Ї ОМБр «Маґура» Рустам Мустафаєв розкритикував заяву головного сержанта бригади Валерія Маркуса, який публічно заявив, про рапорт на звільнення і переведення його на нижчу посаду через незгоду з діями командування ОМБР.

«Не вийде перекинути відповідальність за власну некомпетентність і звалити на іншу посаду», – написав Рустам Мустафаєв.

Він також назвав міфом «систематичне приниження сержантського корпусу бригади», бо у нього і його колег таких ситуацій не виникало. А заяву Маркуса про «нерозуміння командуванням бригади важливості морального духу бійців для якісного виконання задач» – повною маячнею.

«Про який моральний дух можна говорити, коли Маркус один раз бере участь у штурмі, знімає на відео результат чужої роботи і потім публікує купу відосів, щоб пропіарити свою особистість на крові своїх побратимів. Хоча саме він мав займатись бойовою підготовкою бригади та піднімати бойовий дух, але повністю провалив цей етап», – говорить Рустам Мустафаєв.

Окрім того він заявив, що йому відомі факти булінгу самим сержантом Валерієм Маркусом, зокрема, по відношенню до прес-офіцерки бригади Анастасії Блищик і його дії навіть мають відеопідтвердження.

«Сподіваюся, що Маркус знайде в собі краплину мужності вчинити правильно і публічно вибачитися перед нею, і світ ніколи не побачить відео, де головний сержант бригади погрожує їй… Найкраще рішення для нього – це публічно визнати свої помилки і піти з бригади, щоб не заважати воювати тим, хто вміє це робити. Наша бригада успішно виконує поставлені задачі, не зважаючи на низку проблемних питань. Перемога за нами! Вірте у ЗСУ! Слава Україні!», – повідомив Рустам Мустафаєв.

Раніше повідомлялось, що головний сержант 47 ОМБР «Маґури» Валерій Маркус подав рапорт на звільнення з посади. Своє рішення він пояснював систематичним приниженням сержантського корпусу, нерозумінням командуванням бригади важливості морального духу бійців для виконання задач, «відсутністю покарань, некомпетентністю осіб офіцерського корпусу та інше.

«Моє перебування на посаді головного сержанта бригади більше не вважаю доцільним. Своїх людей я залишити не можу, тому йду на найнижчу посаду за власним бажанням, щоб бути ближче до них на полі бою», – йшлося у коментарі до документу, який опублікував Валерій Маркус.

У тексті заяви Маркус також лайливо назвав заступника командира його військової частини. Ім’я майора на фото частково приховано, але вочевидь, що мова про 26-річного заступника командира 47 ОМБР Івана Шаламагу. Цензор НЕТ детальніше повідомляв про створення 47 ОМБР «Маґура». До її керівництва увійшов Іван Шаламага, що у свої 25 років заслужив звання капітана Збройних сил України та став наймолодшим командиром полку в історії української армії, а згодом – заступником командира бригади. Та Валерій Маркус – 29-річний військовий, що пройшов АТО, у мирному житті був письменником і мандрівником. У 2016 році, після отриманого важкого поранення, залишив службу за станом здоров’я. З лютого 2022 повернувся до Збройних Сил.

Саме Івану Шаламазі та Валерію Маркусу запропонували очолити й сформувати 47-й окремий стрілецький батальйон. З жовтня по листопад 2022 року успішний 47-ий окремий штурмовий полк проходив переформування, ставши бригадою.

За рішенням Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного командиром бригади призначили 28-річного Олександра Сака (позивний – Стафф). Його заступником став Іван Шаламага (позивний – Бескид), а Валерій Маркус опинився на посаді головного сержанта бригади.

У середині червня 2023 року 47 ОМБР «Маґура» успішно брала участь у боях в Запорізькій області. За місяць щоденних штурмів під час контрнаступу бригада втратила менш як 2% бійців (загинули чи були поранені), що вважається надзвичайно ефективним показником.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *