ОСТАННІ НОВИНИ

Головний сержант 47 ОМБР «Маґури» Маркус подав рапорт на звільнення з посади

Андрій Котенський

|

Головний сержант 47-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Маґура» Валерій Маркус написав рапорт на звільнення із займаної посади і переведення його на нижчу посаду через незгоду з діями командування ОМБР.

Своє рішення Маркус пояснює систематичним приниженням сержантського корпусу, нерозумінням командуванням бригади важливості морального духу бійців для виконання задач, «відсутністю покарань за…» (на фото приховано – ред.), некомпетентністю осіб офіцерського корпусу та відсутністю волі захищати інтереси військової частини перед вищим командуванням.

«Я категорично не згоден з рішеннями щодо застосування і розвитку 47 бригади. Збудувати військову частину згідно тих цінностей, які ми декларували на початку її створення, нам не дозволили. Вплинути на ситуацію або виправити більше можливості не маю. Моє перебування на посаді головного сержанта бригади більше не вважаю доцільним. Своїх людей я залишити не можу, тому йду на найнижчу посаду за власним бажанням, щоб бути ближче до них на полі бою», – йдеться у коментарі до документу, який опублікував Валерій Маркус.

У тексті заяви Маркус також назвав заступника командира його військової частини «аморальним дегенератом, перебування з яким в одному колективі принижує честь і гідність».

Ім’я майора на фото частково приховано, але вочевидь, що мова про 26-річного заступника командира 47 ОМБР Івана Шаламагу. Цензор НЕТ раніше повідомляв про створення 47 ОМБР «Маґура». До її керівництва увійшов Іван Шаламага (позивний – Бескид), що у свої 25 років отримав звання капітана Збройних сил України та став наймолодшим командиром полку в історії української армії, а згодом – заступником командира бригади.

Валерій Маркус – 29-річний військовий, що пройшов АТО, у мирному житті був письменником і мандрівником. У 2016 році, після отриманого важкого поранення, залишив службу за станом здоров’я. З лютого 2022 повернувся до Збройних Сил.

Саме Івану Шаламазі та Валерію Маркусу запропонували очолити й сформувати 47-й окремий стрілецький батальйон. З жовтня по листопад 2022 року успішний 47-ий окремий штурмовий полк проходив переформування, ставши бригадою.

За рішенням Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного командиром бригади призначили 28-річного Олександра Сака (позивний – Стафф). Його заступником став Іван Шаламага, а Валерій Маркус опинився на посаді головного сержанта бригади.

У середині червня 2023 року 47 ОМБР «Маґура» успішно брала участь у боях в Запорізькій області. За місяць щоденних штурмів під час контрнаступу бригада втратила менш як 2% бійців (загинули чи були поранені), що вважається надзвичайно ефективним показником. Водночас бригада проводила збір коштів на дрони та техніку, які були виведені із ладу під час контрнаступу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *