ОСТАННІ НОВИНИ

На збудований готель Антонова в центрі Львова видали нові містобудівні умови

Наталя Дуляба

|

Щоб узаконити вже зведений на площі Міцкевича готель, виконавчий комітет Львівської міськради видав на цей об’єкт нові містобудівні умови та обмеження, оскільки видані попередні був змушений скасувати за рішенням суду. При цьому тепер у документі передбачили й підземний паркінг на 40 місць, через який у Львові точаться гострі дискусії. Про це повідомляє Львівський портал.

На засіданні 4 липня виконавчий комітет видав ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю з адміністративно-торговими приміщеннями та вбудованою котельнею на пл. А. Міцкевича, 9.

Рішення прийняли фактично без будь-якого обговорення, втім головний архітектор Львова Антон Коломєйцев таки дав коротке пояснення: «Попередній детальний план території було оскаржено у суді, він втратив чинність. Слід привести у відповідність ці містобудівні умови та обмеження, відповідно, подались на видачу таких містобудівних умов та обмежень».

Зауважимо, що будівництво готелю на площі Міцкевича, 9 в охоронній зоні ЮНЕСКО у судах оскаржує Національної спілка художників України (НСХУ). До 1997 року тут знаходилась кам’яниця, яка свого часу була у власності спілки, проте будівлю було сильно пошкоджено пожежею, через що її демонтували.

У 2005 році земельну ділянку у власність отримало ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», втім НСХУ й надалі відстоює своє право на залишки історичного будинку.

Торік Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов НСХУ і скасував містобудівні умови і обмеження на готель, видані у 2020 році. Суд погодився, що перед новим будівництвом на цьому місці потрібно було отримати погодження від Міністерства культури та ЮНЕСКО. Однак це рішення забудовник оскаржив в апеляції.

Примітно, що в 2021 році Міністерство культури видало припис про зупинення будівництва готелю на площі Міцкевича, оскільки не давало жодних погоджень та дозволів на цю забудову. Проте і цей припис ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» скасував у судовому порядку.

Тепер виконком Львівської міськради теж скасував видані у 2020 році містобудівні умови на готель, а натомість видала нові. У новому документі фігурує все та ж земельна ділянка площею 0,1 га, яка розташована у охоронній зоні Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Інші характеристики теж залишили без змін – 100% забудови ділянки і висота будівлі 25 м.

Однак зараз виконком ще й прописав окремо облаштування підземного паркінгу окремо від готелю фактично під пам’ятником Адаму Міцкевичу. Щодо нього точаться гострі дискусії, принаймні частина львів’ян не підтримує таке рішення, адже вважають ризикованими такі роботи в самому серці Львова заради лише 40 паркомісць. Із них лише 10 забудовник погоджується віддати місту, всі інші передбачені виключно для відвідувачів.

Підземний паркінг під самим готелем влаштувати не можуть, бо під час будівництва на цьому місці археологи виявили старовинні оборонні укріплення. Їх мають законсервувати й експонувати на -1 рівні будівлі, про що вказано у новій містобудівній документації.

Також мерія зобов’язала забудовника зробити у підземному паркінгу укриття та встановити підземні контейнери для роздільного збору сміття.

Так виглядає готель на площі Міцкевича станом на липень 2023 року

Додамо, що ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Йому належить, зокрема ПАТ «Концерн Галнафтогаз» − мережа автозаправок «ОККО».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Львівський портал, з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *