ОСТАННІ НОВИНИ

«Укрзалізниця» постійно відмиває мільйони на закупівлях, – Кривонос

Андрій Котенський

|

На «Українській залізниці» фіксують системні факти розкрадань бюджетних коштів під час тендерних закупівель. Для розслідування злочинів посадовців «Укрзалізниці» створили навіть окремий підрозділ Національного антикорупційного бюро. Про це заявив директор НАБУ Семен Кривонос в інтерв’ю Укрінформу.

За словами Семена Кривоноса, розкладання коштів на «Укрзалізниці» сягають щонайменше 700 мільйонів гривень.

«У нас є цілий підрозділ, який з 2015 року займається розслідуванням справ стосовно порушень на «Укрзалізниці». У нашому провадженні близько 80 таких справ. Збитки  сягають понад 700 млн грн. Ми уже притягнули до відповідальності вісьмох керівників департаментів «Укрзалізниці», на які покладені обов’язки закупівель», – повідомив він.

Він також повідомив, що чиновники залізниці навіть створили внутрішні офіси, які отримують відкати. Рекомендації боротьби із корупцією у лавах «Укрзалізниці» було передано Кабміну. Тепер процес впровадження цих реформ та змін залежить від волі Уряду.

«Там – постійна проблема з привласненням коштів саме на публічних закупівлях, є ознаки створення бек-офісів, які отримують відкати. Це свідчить про необхідність системних змін на «Укрзалізниці» для усунення самої причини виникнення  корупції. Ми для цього надали уряду рекомендації, вони досі залишаються актуальними, і ми сподіваємося, що уряд нарешті виправить ситуацію, яка склалася  на «Укрзалізниці» із закупівлями – зазначив Семен Кривонос.

Як відомо, у червні 2023 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили черговий випадок масштабної корупції в АТ «Укрзалізниця». Йдеться про махінації на суму 206 млн грн при закупівлі газу для потреб підприємства.

Наразі у цій справі підозрюються чотири особи, серед яких два керівника філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця».

До цього стало відомо, що дружина керівника БЕБ продає «Укрзалізниці» деталі з націнкою.

Окрім того, апеляційний суд скерував на новий розгляд справу стосовно народного депутата ХІ скликання Ярослава Дубневича та інших осіб, які обвинувачуються у незаконному заволодінні 93 млн грн «Укрзалізниці».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *