ОСТАННІ НОВИНИ

В «Укрзалізниці» викрили масштабну корупційну схему

Анастасія Диняк

|

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили черговий випадок масштабної корупції в АТ «Укрзалізниця». Йдеться про махінації на суму 206 млн грн при закупівлі газу для потреб підприємства. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Так, схема діяла з 2016 по 2020 роки. Її основою став базовий договір закупівлі, до якого підписувались додаткові угоди. Співучасники злочину використали це, щоб не проводити відкритих торгів та систематично купувати газ за завищеними цінами. Цінова різниця розподілялась між учасниками оборудки.

«Наприклад, у лютому 2017 року організатори схеми продали «Укрзалізниці» газ за ціною 10 024,20 грн за 1 тис. куб. м. Ринкова ціна на той момент становила 9 121,49 грн за 1 тис. куб. м. Це підтверджено висновком товарознавчої експертизи. До того ж, іншим покупцям те саме підприємство паралельно продавало газ за значно нижчими цінами», – пояснили в НАБУ.

Зазначається, що корупційна схема завдала АТ «Укрзалізниця» збитків на загальну суму понад 206 млн грн.

Наразі у цій справі підозрюються чотири особи, серед яких два керівника філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця». Ввласника компанії-постачальника затримано, до нього застосовано запобіжний захід у виді 60 днів тримання під вартою з альтернативою застави 30 млн грн.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України. (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Санкції статті передбачають до дванадцяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *