ОСТАННІ НОВИНИ

Радянські пам’ятники з Брюховичів та Винників перенесуть у музей «Територія терору»

Маркіян Рой

|

Радянські пам’ятники у Винниках та Брюховичах найближчим часом перенесуть до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору». Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет міської ради на засіданні 19 червня, повідомляє пресслужба ЛМР.

Нещодавно робоча група щодо деколонізації топоніміки у Львові прийняла рішення про демонтаж двох пам’ятників радянської епохи у Винниках і Брюховичах.

Мова йдеться про скульптуру «Воїн» у Винниках та «Мати-Батьківщина» у Брюховичах. Обидва пам’ятника виготовлені на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Вони є пам’ятками історії.  Тож їх перенесуть до Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору».

Замовником робіт з перенесення пам’ятників визначено Личаківську та Шевченківську районні адміністрації.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. Втім громада на Червоноградщині, до прикладу, вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже близько 50 радянських пам’ятників.

Варто також зауважити, що у квітні 2022 року у Львові створили робочу групу, головним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській громаді географічних назв та символіки росії.

На сьогодні, за результатами напрацювань робочої групи, у Львівській МТГ вже перейменовано 50 вулиць.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *