ОСТАННІ НОВИНИ

Заступниця Садового каже, що у Львові відкривають усі сховища під час тривоги

Наталя Дуляба

|

Заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк запевняє, що коли у місті оголошують повітряну тривогу, то всі бомбосховища відкривають протягом 10 хвилин. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

8 червня на Гарячу лінію міста надійшло 11 скарг від львів’ян на зачинені укриття під час повітряної тривоги. Коментуючи це, Ірина Маруняк заявила, що насправді всі сховища відчиняють, просто це стається не відразу, коли лунає сирена.

«Укриття були закриті в той момент, коли лише пролунала тривога. А вже до 10 хв після оголошення повітряної тривоги всі вони були відкриті. Отож гучні заяви, які проскакують у соцмережах, що під час тривог укриття у місті закриті, не відповідають дійсності.

Тут варто розуміти, що у будинку є визначена відповідальна людина за відкриття укриття… Не завжди в ту ж саму хвилину, коли лунає тривога, вона може його відчинити, адже може бути в магазині, аптеці, ставити машину на парковку, вийти погуляти. Потрібно кілька хвилин почекати. Навіть спуститися по сходах із квартири до укриття потрібен час», – сказала посадовиця.

Крім того Ірина Маруняк нагадала, що житлові будинки у Львові списані з балансу з міської ради. Тому самі мешканці визначають, чи має бути укриття, а це зазвичай підвал, відчиненим весь час, чи тільки під час повітряної тривоги.

Водночас заступниця мера з житлово-комунального господарства закликала львів’ян звертатись на Гарячу лінію, якщо укриття не відкривають більше ніж протягом 10 хвилин з моменту оголошення повітряної тривоги. На всі такі скарги вона пообіцяла реагувати.

Аналогічний час на відкриття сховищ є й у школах, в тому числі і вночі.

«Кілька років тому у Львові всі школи були обладнані камерами відеоспостереження. Відповідно, жодна школа не має нічного сторожа у своєму штаті чи будь-якої людини, яка вночі законно мала би підстави бути там і відкривати укриття. Але розуміючи ситуацію, ми просимо вчителів чергувати і відкривати ці укриття. Школа, як і будь-який інший заклад, має запас часу на відкриття укриття від початку оголошення тривоги – 5-7 чи 10 хвилин. Тому всі шкільні укриття під час повітряних тривог відкривають», – розповів керівник міського управління освіти Андрій Закалюк.

Зазначимо, що після трагічної загибелі людей у Києві через зачинене укриття в Україні почали масово перевіряти сховища. Львів не був винятком, у всій Львівській громаді перевірили 6011 укриттів. Про результати цього рейду у мерії наразі не звітують.

«Виявлені недоліки усувають і на наступний тиждень проведемо повторну перевірку», – додала Ірина Маруняк.

Нагадаємо, що 1 червня на Гарячу лінію міста поскаржились 65 львів’ян через зачинені під час тривоги бомбосховища.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *