ОСТАННІ НОВИНИ

Білий дім оприлюднив докази будівництва у Росії заводу з виробництва іранських дронів

Наталя Дуляба

|

Супутниковий знімок, опублікований Білим домом 9 червня, є доказом будівництва в російській Республіці Татарстан заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе, якими РФ знищує цивільну інфраструктуру в Україні. Про це пише Європейська правда з посиланням на Associated Press.

За даними американської розвідки, завод із виробництва дронів будують у так званій спеціальній економічній зоні «Алабуга» за сотні кілометрів на схід від Москви. Підготовчі роботи з будівництва потрапили на супутникове фото, зроблене у квітні 2023 року.

Як повідомив журналістам координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, завод може запрацювати вже у квітні 2024 року.

Також він заявив, що Іран продовжує постачати російським військовим ударні безпілотники власного виробництва через Каспійське море з Амірабаду в Ірані до Махачкали в Росії, про що раніше писали ЗМІ.

Станом на травень Москва отримала «сотні» іранських ударних безпілотників, а також обладнання для їхнього виробництва.

«Це повномасштабне оборонне партнерство, яке завдає шкоди Україні, сусідам Ірану і міжнародному співтовариству. Ми продовжуємо використовувати всі інструменти, які є в нашому розпорядженні, щоб викрити і зірвати цю діяльність, зокрема шляхом інформування громадськості, й ми готові зробити більше», – підкреслив Кірбі.

Зауважимо, що західні ЗМІ ще на початку 2023 року писали про намір Росії та Ірану збудувати на території РФ завод з виробництва вдосконалених дронів-камікадзе.

Як писав Львівський портал, наприкінці травня президент Володимир Зеленський заявив, що для атак по Україні російські війська застосували близько 1160 дронів Shahed-136/131, які отримують від Ірану.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *