ОСТАННІ НОВИНИ

Безготівкова оплата на автобусах Львова: як правильно оплатити поїздку

Андрій Котенський

|

З понеділка, 5 червня, у Львові на трьох автобусних маршрутах тестуватимуть безготівкову оплату проїзду. Відтак пасажири автобусів 1А, 3А та 10 зможуть розрахуватися за проїзд банківською картою чи телефоном з NFS. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Хто не має такої можливості то зможе оплатити вартість звичним методом – готівкою. У цьому випадку пасажир зобов’язаний отримати квиток, адже на лінії працюватиме контроль. Тестуватимуть систему до 30 червня. Після цього практику безготівкового проїзду обіцяють застосовувати й на інших маршрутах.

Усі транспортні засоби, які працюватимуть в межах тестування, обладнані елементами АСОП: валідаторами та принтерами для друку разового квитка у водія.

Оплата безготівково, вартість проїзду становитиме 15 грн.

Щоб здійснити оплату, необхідно:

  1. Прикласти банківську картку чи пристрій з підтримкою ApplePay\GooglePay до валідатора.
  2. Зачекати одинарного звукового сигналу та зеленої відмітки на валідаторі.

Якщо ви хочете розрахуватися за друзів то на екрані валідатора слід обрати кількість попутників і тоді здійснити оплату в аналогічний спосіб.

Оплата готівкою у водія, вартість проїзду становитиме 15 грн.

Придбати квиток у водія можна виключно під час зупинки транспортного засобу.

Для оплати готівкою необхідно:

  1. Зайти через передні двері транспортного засобу, попередньо підготувавши готівку без решти для сплати за проїзд.
  2. Передати водію кошти для оплати за проїзд, вказавши, за скількох пасажирів здійснюється оплата.
  3. Отримати у водія разовий паперовий квиток. Валідувати його не потрібно! Квиток може бути на одного чи декількох пасажирів.

Валідація обов’язкова персоналізованою карткою із 100% пільгою на проїзд.

Усі пільгові категорії, які мають персоналізовані картки ЛеоКарт, обов’язково мають здійснити валідацію проїзду, зайшовши у транспортний засіб.

Пільгова картка, що не була завалідована при вході, не дає права на безоплатний проїзд, що тягне за собою накладання штрафу.

Для валідування необхідно:

  1. Завчасно підготувати картку ЛеоКарт до входу у транспортний засіб.
  2. Зайшовши у транспортний засіб – здійснити валідацію проїзду.
  3. Зачекати одинарного звукового сигналу та зеленої відмітки.

Впродовж усього тестового періоду безготівкової оплати проїзду на лінії маршрутів 1А, 3А та 10 працюватиме контроль ЛКП «Львівавтодору».

На період тестування безготівкової оплати проїзду контролери НЕ виписуватимуть штрафний квиток пасажиру, а здійснюватимуть виключно просвітницьку діяльність.

На жаль, під час тестового періоду не передбачена оплата проїзду для студентів, а відтак вони будуть вимушені платити повну вартість.

Нагадаємо, що електронний квиток у громадському транспорті Львова не можуть впровадити вже 12 років поспіль.

Наприкінці 2019 року у тендері ЄБРР на розробку сервісу е-квитка у Львові переміг консорціум компаній Mikroelektronika (Чехія) та SoftServe (львівська ІТ-компанія). За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Львівський електронний квиток має назву «Леокарт» і він зупинився на початку 2022 року, коли пільгові картки частково запрацювали для пільговиків. Хоча в мерії спочатку обіцяли, що вся система запрацює восени 2021 року, згодом ця дата вкотре змістилась на січень 2022-го.

Нещодавно у міськраді Львова заявили, що процес гальмує чеська Mikroelektronika, працівники якої виїхали з України через повномасштабну війну, а також львівська ІТ-компанія «Аствел Софт», що забезпечує взаємодію усіх учасників процесу.

Зі свого боку чеський підрядник стверджує, що свою роботу завершить до липня 2023 року, а «Аствел Софт» навпаки звинувачує у саботажі мерію, зокрема ЛКП «Львівавтодор».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *