ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська філармонія кличе на концерт пам’яті Скорика

Омелян Шевчук

|

У 2023 році Мирославу Скорику, одному з найвідоміших у світі українських композиторів, могло б виповнитись 85 роки. У день його смерті, 1 червня, у Львівській національній філармонії відбудеться музична присвята пам’яті легендарного митця. Про це Львівському порталу повідомили організатори.

Концерт розпочнеться о 19:00 год. Пошану композитору складатимуть львівські солісти та відомий колектив «Академія» у філармонії, для якої Мирослав Скорик став патроном і символом музичного буття.

«Хоч відомо, що Скорик – автор першого українського твісту, стильний і сміливий експериментатор, він також культивував свою ліричну, інтровертну складову через твори, які лунатимуть у цій програмі. Вона наповнена спогадами, молитовністю, схвильованими переживаннями й смутком», – кажуть організатори.

Концертна програма:

  • «Покаянний канон»
  • «Диптих»
  • «Lamento»
  • «Perpetuum mobile»
  • «Memory» для флейти з оркестром
  • «До Музи» на вірші Богдана-Ігоря Антонича
  • «Мелодія»
  • Концерт №3 для фортепіано, струнних і великого барабана з оркестром

Керівник та концертмейстер «Академії» Артур Микитка так розповів про вклад геніального музиканта у долю цього оркестру:

«В історії Львівської музичної академії й власне нашого оркестру Мирослав Скорик відіграв найважливішу роль. Оркестр був створений у 1959 році, він був єдиним камерним оркестром в Україні на той час. Що особливо цінно, він був створений за ініціативою студентів і потім підтриманий професурою. Біля витоків стояли Олександра Деркач, відома українська скрипалька, видатний органіст Арсеній Котляревський, який працював у консерваторії… Оркестр одразу став концертною одиницею. Рівно за рік від його заснування, в грудні 1960 року, відбувся перший концерт оркестру з творів Антоніо Вівальді.

Тоді був такий час, що концерти Вівальді були не такими відомими, поодиноко виданими. Тож будучи студентом, Мирослав Скорик робив для нас оркестрування цієї музики. Так почалася його робота з оркестром. Це був той знаменитий момент, коли виник ВІА «Веселі скрипки», а Скорик, експериментуючи з джазом, фанком, створив «Не топчіть конвалій», «Намалюй мені ніч»… Олександра Деркач тоді була нашим художнім керівником.

В 1991 році настала ера Скорика, що обійняв посаду художнього керівника оркестру. Велась дуже активна робота. Він був щасливий, що в нього є колектив і дуже багато писав для нього. Він відкрив нову сторінку в історії нашого оркестру. Ми почали грати різні транскрипції: це були його п’єси для оркестру, твори Скотта Джопліна, Дейва Брубека. Оркестр надихав його на знамениті п’єси для фортепіано з оркестром. Це і «Нав’язливий мотив», «У народному стилі», «Весела прогулянка» – вони досі в нашому репертуарі, з них записані компакт-диски.

У творчості Мирослава Скорика є багато музики, прем’єри якої зіграв саме наш оркестр. Більшість творів програми, яку ми виконаємо 1 червня на присвяту Маестро, ми граємо з початку їхнього життя. Зокрема, і зворушливу п’єсу «Memory», яку композитор присвятив своєму внукові Кирилу».

Квитки доступні за цим посиланням.

Нагадаємо, Мирослав Скорик помер 1 червня 2020 року. Йому виповнився 81 рік. Поховали легендарного музиканта на Личаківському кладовищі у Львові.

З 2020 року Львівська обласна філармонія названа на його честь.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *