ОСТАННІ НОВИНИ

Міністр освіти Лісовий відмовився від наукового ступеня

Наталя Дуляба

|

Відтепер в Україні діє механізм, за яким можна добровільно відмовитись від наукового ступеня. Першим це зробив нещодавно призначений міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Про це він сам повідомив у вівторок, 30 травня.

«Уряд вже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня. Такої можливості раніше не існувало, тепер є. Власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і відучора вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії», – відзначив Оксен Лісовий.

Міністр підкреслив, що науковий ступінь в академічному світі – це про цінність та довіру, про «здобуття, а не отримання». Він вважає, що в радянські часи це поняття викривили, тому нарешті настав час це виправити.

«Маємо сформувати нову культуру академічної доброчесності, де буде місце лише для справжньої послідовної науки. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці», – додав глава МОН.

Оксен Лісовий також зауважив, що наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності має стати відповідний закон, його наразі ще доопрацьовують.

Нагадаємо, Оксена Лісового, який очолював Малу академію наук, призначили новим міністром освіти і науки України 21 березня. На цій посаді він замінив одіозного Сергія Шкарлета.

Українське наукове, культурне середовище, представники громадськості схвально сприйняли нового главу МОН і заявляли, що пов’язують із Оксеном Лісовим довгоочікувані зміни, яких так потребують освіта й наука. Проте відразу після призначення на посаду і на тіл позитивних відгуків Оксена Лісового звинуватили у плагіаті. Нібито у його кандидатській дисертації з філософії, захищеній у 2012 році, виявили збіги з іншими науковими працями.

Сам Лісовий відразу відреагував на звинувачення, заявивши, що відправить свою наукову роботу на перевірку. Вже тоді він казав, що якщо в дисертації будуть виявлені «будь-які порушення культури академічної доброчесності», він відмовиться від ступеня кандидата наук.

У цій дискусії освітяни поділилися на два табори. Хтось каже, шо Оксен Лісовий має добру репутацію у МАН і зможе виправити всі помилки свого попередника Сергія Шкарлета.

Ті ж, хто звинувачує його у плагіаті, кажуть, що відмовляються толерувати такі дії. Хоча загалом експерти зауважують, що хоч плагіат є недопустимим у будь-якому вигляді, в Україні він є непоодиноким явищем і стосується на тільки нового міністра.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *