ОСТАННІ НОВИНИ

Після обвинувачень новий глава МОН подав свою дисертацію на перевірку

Наталя Дуляба

|

Новопризначений міністр освіти і науки України Оксен Лісовий подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Про це він сам повідомив 23 березня.

Оксен Лісовий наголосив, що чекає результатів перевірки і, якщо будуть виявлені будь-які порушення культури академічної доброчесності, він збирається відмовитися від ступеня кандидата наук. Про висновок експертизи міністр пообіцяв публічно повідомити.

«Триматися за будь-які звання точно не збираюся. Я прийшов у міністерство не для цього, а робити реформи та працювати на якісну освіту глобального рівня. Наукові ступені й відповідні доплати до них потрібні людям, які займаються наукою, а не іншими сферами діяльності», – наголосив Оксен Лісовий.

Він додав, що вже подав до уряду пропозиції щодо змін у законодавстві, які дозволятимуть будь-якому громадянину, в тому числі й чиновнику чи політику, добровільно відмовитися від наукового ступеня і від усіх передбачених ним надбавок. Натомість зекономлені кошти держава зможе спрямувати на користь розвитку науки, оборону чи відбудову.

Нагадаємо, Оксена Лісового, який очолював Малу академію наук, призначили новим міністром освіти і науки України 21 березня. На цій посаді він замінив одіозного Сергія Шкарлета.

Українське наукове, культурне середовище, представники громадськості схвально сприйняли нового главу МОН і заявляли, що пов’язують із Оксеном Лісовим довгоочікувані зміни, яких так потребують освіта й наука. Проте відразу після призначення на посаду і на тіл позитивних відгуків Оксена Лісового звинуватили у плагіаті. Нібито у його кандидатській дисертації з філософії, захищеній у 2012 році, виявили збіги з іншими науковими працями.

Сам Лісовий відразу відреагував на звинувачення, заявивши, що відправить свою наукову роботу на перевірку.

Самі освітяни наразі поділилися на два табори. Хтось каже, шо Оксен Лісовий має добру репутацію у МАН і зможе виправити всі помилки свого попередника Сергія Шкарлета. Ті ж, хто звинувачує його у плагіаті, кажуть, що відмовляються толерувати плагіат.

Хоча загалом експерти зауважують, що хоч плагіат є недопустимим у будь-якому вигляді, в Україні він є непоодиноким явищем і стосується на тільки нового міністра.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *