ОСТАННІ НОВИНИ

У Самборі знесли пам’ятник, який російською мовою прославляв армію СРСР і «родіну» 

Наталя Дуляба

|

На кладовищі у Самборі знесли пам’ятник радянській армії, на якому досі була табличка російською мовою. Про це Львівському порталу повідомили у громадській ініціативі «Декомунізація Львівщини».

Декомунізація добралась до цвинтаря у Самборі, де є ціла дільниця поховань різних періодів. У пам’ять про полеглих воїнів під час Другої світової війни тут ще за радянських часів встановили монумент солдата з прапором, а на постаменті – табличку з написом російською: «Вічна слава героям, полеглим у боях за свободу і незалежність нашої батьківщини (СРСР, – ред)». Вгорі на таблиці також видно радянський символ – серп і молот на червоній зірці.

Цей пам’ятник простояв на території кладовища дотепер, втім 25 травня його нарешті знесли.

«Над людськими останками має стояти хрест, а не серпи і молоти», – наголошують в ініціативі «Декомунізація Львівщини».

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли майже дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. Втім громада на Червоноградщині, до прикладу, вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже більше 40 радянських пам’ятників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Декомунізація Львівщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *