ОСТАННІ НОВИНИ

ВАКС у п'ять разів зменшив заставу Насірову, – ЦПК

Ольга Денисяка

|

16 травня слідча суддя Вищого антикорупційного суду Лариса Задорожна зменшила заставу колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову із 523 млн до 107 млн гривень. Про це повідомив Центр протидії корупції.

З даними ЦПК, рішення судді суперечить ухвалі слідчої судді Мовчан, яка ще місяць тому при продовженні запобіжного заходу залишила Насірова під вартрю до 5 червня із заставою у 523 млн грн.

Зазначається, що слідча суддя Мовчан тоді вказала, що сума саме у 523 млн грн може «забезпечити належну поведінку Насірова, запобігти встановленим судом ризикам та є достатнім стимулюючим фактором для Насірова виконувати свої обов’язки».  Слідча суддя Мовчан в тому ж рішенні дійшла висновку, що 523 млн грн не є завідомо непомірними для Насірова. Більше того, 8 травня апеляція ВАКС залишає це рішення без змін.

Крім того, захист подавав клопотання не про зменшення застави, а про зміну запобіжного заходу на нічний домашній арешт. При цьому в обґрунтуванні йшлося лише про те, що у Лук’янівському СІЗО немає бомбосховищ і те, що Насіров потребує медичного обстеження, хоч і має задовільний стан здоров’я.

«Згідно з опублікованого звіту про авторозподіл Задорожна була єдиною суддею, на яку могло бути визначено розгляд клопотання. Цікаво, куди поділася слідча суддя Мовчан? Припускаємо, що за класикою у неї була відпустка або відрядження і те, що саме в цей час захист подав клопотання про зміну запобіжки, банальний збіг обставин. Додамо, що станом на сьогодні Насіров все ще залишається в СІЗО. І якщо вірити попереднім заявам захисту, то він має можливість сплатити лише трохи більше 9 млн грн. Майбутні події покажуть, так це чи ні», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року Насірова взяли під варту із можливістю внести 523 млн грн застави.

До цього Детективи Національного антикорупційного бюро оголосили про підозру в одержанні 722 млн гривень неправомірної вигоди колишньому голові Державної фіскальної служби та його раднику.

На початку лютого НАБУ і САП завершили розслідування стосовно ексголови Державної фіскальної служби України Романа Насірова та його радника – їх підозрюють в одержанні 5,5 млн дол. США та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу.

Нагадаємо, що в ніч на 3 березня 2017 року детективи НАБУ вручили Насірову повідомлення про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Згодом суд арештував Насірова із альтернативою внесення 100 млн грн застави. 16 березня дружина Насірова внесла за нього заставу.У лютому 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним звільнення Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *