ОСТАННІ НОВИНИ

Завершили розслідування проти ексголови ДФС Насірова

Андрій Котенський

|

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно ексголови Державної фіскальної служби України Романа Насірова та його радника – їх підозрюють в одержанні 5,5 млн дол. США та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення.

«Слідство наразі встановило одержання головою ДФС (2015-2016 рр.) неправомірної вигоди у 5,5 млн дол. США за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу у серпні 2015 року та понад 21 млн євро за відшкодування майже 2,7 млрд ПДВ упродовж лютого 2015 – серпня 2016 рр. «Плату за послуги», яка, в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, тодішній голова ДФС одержував на рахунок підконтрольної йому іноземної компанії, а також компаній, підконтрольних його близькій особі, а також раднику, через інші іноземні компанії-«прокладки», залучені радником експосадовця. Відправниками коштів, як встановили НАБУ і САП, були дві компанії-нерезиденти, підконтрольні власнику агрохолдингу», – йдеться у повідомленні НАБУ.

Окрім викритих епізодів, ексголова ДФС із 2017 року є обвинуваченим у завданні понад 2 млрд грн збитків державі через ухвалення низки безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами компаніям, залучених у так званій «газовій схемі», організатором якої вважають колишнього народного депутата України. Відповідну справу слухають у ВАКС. Що ж до власника агрохолдингу, то матеріали стосовно нього виділені в окреме провадження, розслідування триває. Він також наразі є підозрюваним у розкраданні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Нагадаємо:

Як відомо, у жовтні 2022 року Насірова взяли під варту із можливістю внести 523 млн грн застави.

До цього Детективи Національного антикорупційного бюро оголосили про підозру в одержанні 722 млн гривень неправомірної вигоди колишньому голові Державної фіскальної служби та його раднику.

Нагадаємо, що в ніч на 3 березня 2017 року детективи НАБУ вручили Насірову повідомлення про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Згодом суд арештував Насірова із альтернативою внесення 100 млн грн застави. 16 березня дружина Насірова внесла за нього заставу.У лютому 2020 року Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним звільнення Романа Насірова з посади голови Державної фіскальної служби.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *