ОСТАННІ НОВИНИ

На Самбірщині знесли вже п’ятий радянський памʼятник

Ольга Денисяка

|

19 травня в селі П’яновичі Самбірського району Львівщини знесли радянський пам’ятник. Про це повідомили в пресслужбі Львівської ОВА.

Так, в селі П’яновичі Бісковицької територіальної громади демонтували стелу з погруддям радянського воїна. Памʼятник розташовувався в центральній частині села, обабіч клубу та навпроти школи.

Також на Самбірщині виявили ще три об’єкти, що підлягають демонтажу. Два з них розташовані на території Самбора та один в селі Нове місто.

«Станом на цей день на території Самбірського району вже нарахували 27 об’єктів монументальної пропаганди, які пов’язані зі звеличенням подвигів та увічненням пам’яті окупаційної радянської армії. Сьогодні ми демонтували п’ятий об’єкт в цьому районі. Хочу підкреслити, що Самбірщина планує очиститися від радянського непотребу до середини липня 2023 року», – зазначив т.в.о. директора департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун.

Загалом за цей тиждень Львівщина позбулася восьми радянських пам’ятників.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли майже дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. Втім громада на Червоноградщині, до прикладу, вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *