ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині демонтували ще один радянський пам’ятник

Ольга Денисяка

|

12 травня у селі Пнікут Мостиської територіальної громади Яворівського району демонтували пам‘ятник радянським окупантам. Про це повідомили у Львівській обласній раді.

«Це вже шостий радянський памʼятник, який демонтували тут за кілька тижнів. Також все готово для перепоховання енкаведистів із центру Мостиськ. Загалом це вже 30-й російсько-радянський обʼєкт, який від початку року ми демонтували на Львівщині. Плануємо цьогоріч завершити процес декомунізації в області», – повідомив представник обласної робочої групи з питань декомунізації, депутат Львівської обласної ради Захар Миляник.

Робоча група з питань декомунізації провела нараду в Яворові та визначила наступні об’єкти в районі, які підлягають демонтажу. Загалом їх тут залишилося 10.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли майже дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Попередньо відомо, що пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. Втім громада на Червоноградщині, до прикладу, вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *