ОСТАННІ НОВИНИ

Через утворення газових гейзерів у Розвадові законсервували криниці

Федишин Софія

|

У селі Розвадів, що біля Миколаєва, законсервували більше 20 криниць після того, як з-під землі «вилізли» газові гейзери. Воду у колодязях найближчим часом мають скерувати на лабораторне дослідження. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Під час наради у ЛОВА обговорили актуальну ситуацію у Розвадові після того, як тут наприкінці квітня сталась надзвичайна ситуація – витік газу разом із водою з-під землі.

Особливу увагу посадовці приділили якості води у криницях. Наразі законсервовано більше 20 колодязів у мешканців села. Найближчим часом намул мають вичистити, після чого проведуть дезінфекцію, а самі проби води скерують над лабораторне дослідження.

«Обласний лабораторний центр проведене дезінфекцію та необхідні дослідження щодо можливості чи неможливості використання води», – йдеться у повідомленні.

Щодо завданих збитків мешканцям, то комісія з представників місцевої влади зафіксувала їх. Наразі дві сім’ї мешкають у родичів, адже у їхніх будинках просів фундамент. Підрядник, після буріння свердловини якого сталась надзвичайна ситуація, намагається усунути пошкодження. Втім для того, аби з’ясувати, чи можливе подальше проживання у цих двох будинках, проведуть експертизу.

Нагадаємо, у ніч на 27 квітня у селі Розвадів стався масштабний витік природного газу, який супроводжувався ще й потужним викидом ґрунтових вод на територію шести приватних будинків. На землі утворились вирви, водою затопило подвір’я, господарські будівлі, будинки. Після цього комісія ТЕБ і НС вирішила тимчасово відселити 29 людей до стабілізації ситуації. Мешканці села тимчасово залишились без світла і газу.

Газові гейзери утворились під час геолого-розвідувальних робіт компанії «Горизонти», яка проводить роботи за 1,5 км від села на іншому березі Дністра. Представники підприємства запевнили, що компенсують усі завдані людям збитки.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, бурова компанія «Горизонти» належить Зіновію Козицькому, батькові голови Львівської ОВА Максима Козицького. Влітку 2021 року вона отримала дозвіл на видобуток газу неподалік Розвадова.

Додамо, що активи Зіновія Козицького об’єднані у групу компаній «Західнадрасервіс», яка займається бурінням та видобутком нафти і газу, а також працює у галузі альтернативної енергетики.

Сам Зіновій Козицький увійшов до сотні найбагатших українців 2020 року за версією журналу Forbes.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *