ОСТАННІ НОВИНИ

У селі на Львівщині стався масштабний витік газу: людей відселили

Ольга Денисяка

|

У селі Розвадів, що біля міста Миколаїв на Львівщині, з-під землі почав виходити газ. Через це пошкоджені декілька будинків та підтоплені городи та вулиці. Людей виселили з пошкоджених помешкань. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За інформацією голови ОВА, вночі у Розвадові стався витік газу. На території шести домогосподарств з-під землі виходив природний газ. В одному житловому будинку він виходив з-під фундаменту. Газопостачання до села тимчасово припинили. 29 осіб, зокрема 9 дітей, відселили до родичів.

У селі уже відбулося засідання місцевої комісії ТЕБ та НС. Причину витоку газу встановлюють. Зараз фахівці обстежують кожен об’єкт, який перебуває в радіусі витоку, підраховують збитки та наслідки події.

«На місце виїхали представники департаменту з питань цивільного захисту населення ЛОДА, департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства ЛОДА, департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА, а також фахівці ГУ ДСНС у Львівській області. Профільні спеціалісти спостерігають за розвитком подій та роблять необхідні розвідки. Повертатися до домівок людям, господарства яких постраждали, рекомендують лише після дозволу фахівців», – йдеться в повідомленні.

Як пише ZAXID.NET, голова Розвадівської громади Роман Сидор повідомив, що о 02:00 год. бурова компанія «Горизонти», яка проводить роботи на відстані близько 1,5 км від села (на іншому березі Дністра) вимкнула бурову установку, ситуацію вдалося стабілізувати. У результаті постраждали три будинки, які підмило водою, а також городи та криниці. Вночі люди з цих будинків були виселені.

«У нас проводяться геолого-розвідувальні роботи. Сталося так, що дуже швидко пішов газ з-під землі у «підшкірну» ґрунтову воду. Усе почало виходити на поверхню, утворилися гейзери – у когось на городі, в когось коло хати, коло стайні. Близько опівночі почала бити вода з грязюкою та газом», – розповів Роман Сидор.

Мешканець громади Роман Федькович розповів, що вночі люди почули вибухи-хлопки. «Спершу вода з газом почала пробиватися на поверхню вздовж берега Дністра, а потім під одною хатою, під другою, третьою. Є кілька глибокий вирв, в яких ще бурлить газ, виходить на поверхню вода з болотом. Наслідки не ліквідовані. Компанія пояснила, що вони проводять роботи з ліквідації на буровій, поки там це все не ліквідують, не можуть проводити роботи з ліквідації наслідків у селі», – розповів Роман Федькович. З його слів, грязюка з-під землі розлилася на досить велику територію у селі. Мешканці наразі залишаються без світла і газу.

Голова громади також розповів, що вже відбулося засідання комісії ТЕБ і НС, а представники підприємства запевнили, що готові компенсувати збитки мешканцям села. До ліквідації наслідків усі роботи з буріння свердловини зупинені.

За даними YouControl, бурова компанія «Горизонти», яка проводить роботи біля Розвадова, належить Зіновію Козицькому, батькові голови Львівської ОВА Максима Козицького.

Зазначимо, що нещодавно фірма Зіновія Козицького «Горизонти» отримала дозвіл на видобуток газу неподалік Розвадова.

Також у 2022 одна з фірм Зіновія Козицького «Нордік-Буд» придбала право на видобуток бурштину на чотирьох ділянках у Рівненській області. Ця ж фірма перебудує у бізнес-центр 5-поверхову частину колишнього інституту «Львівтеплоелектропроект» на вул. Шота Руставелі, яка мала бути готелем.

Активи Зіновія Козицького об’єднані у групу компаній «Західнадрасервіс», яка займається бурінням та видобутком нафти і газу, а також працює у галузі альтернативної енергетики. У 2019 році електростанції Козицького згенерували електроенергії на 655,4 млн грн.

Сам Зіновій Козицький увійшов до сотні найбагатших українців 2020 року за версією журналу Forbes.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото заводу – Фонд держма

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *