ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий відреагував на 12-денне відрядження свого заступника на Балі

Наталя Дуляба

|

У листопаді 2022 року бізнес-омбудсмен Сергій Кіраль, який є заступником міського голови Львова, літав за бюджетні кошти на острів Балі, де провів 12 днів. Андрій Садовий, вперше публічно коментуючи цю поїздку, заявив, що за цей час Кіраль брав участь у саміті G20 та провів низку «результативних зустрічей». Про це йшлося 27 квітня під час сесії Львівської міськради.

Під час години запитань до міського голови депутатка Наталія Шестак, яка є головою бюджетної комісії, звернулась до Андрія Садового з проханням пояснити 12-денне відрядження Сергія Кіраля на Балі наприкінці 2022 року.

«Сергій Кіраль полетів у відрядження на острів Балі. Що він там робив 12 днів, з 10 по 22 листопада, і які результати цього відрядження? На цю поїздку з міського бюджету було витрачено сотні тисяч грн. Його неодноразово запрошували на бюджетну комісію розповісти про своє відрядження, також були надіслані запити у виконком і особисто вам, Андрію Івановичу, але відповіді жодної не було. Тому доводиться питати зараз», – сказала Наталія Шелестак.

Зі свого боку мер розповів, що його заступник літав на Балі на саміт G20, де була й українська делегація на чолі з главою МЗС. Там Сергій Кіраль, за словами міського голови, провів низку зустрічей щодо залучення інвестицій до Львова.

При цьому Андрій Садовий став перераховувати досягнення бізнес-омбудсмена, зокрема 19,5 млн євро ґранту на будівництво житла при Unbroken, і говорити, що депутати мали б йому навпаки дякувати за таку роботу.

«Тому вибачте мене, якщо він витратив бюджетні кошти і злітав у відрядження, то скажу, що це його робота. Може, варто подякувати Сергію Кіралю за той ґрант 19,5 млн євро, чи вже не треба цього робити?… Я б навпаки гордився цим, бо є серйозний результат», – заявив мер.

Після цього депутати звинуватили Андрія Садового у маніпуляції, адже не вони не оцінюють роботу Сергія Кіраля, а цікавляться, що він робив у 12-денному відрядженні на Балі, коли саміт G20 відбувався 15-16 листопада 2022 року.

«На Балі було засідання G20, там були міністри закордонних справ і президенти багатьох країн світу. Я задоволений візитом Сергія Івановича, ця поїздка дасть дуже серйозний ефект для співпраці Львова з іноземними інвесторами, бо там він проводив зустрічі з багатьма дипломатами і міністрами… Два дні тривав саміт, наступними днями він проводив низку зустрічей в інших частинах Індонезії, а не лише на самому острові», – зрештою відповів міський голова.

Наприкінці Андрій Садовий додав: пишається тим, що депутатів так цікавить робота Сергія Кіраля. При цьому він запевнив, що бізнес-омбудсмен поінформує про результати відрядження на Балі.

За даними Варіантів, які надіслали запит у Львівську міськраду, робоча поїздка Сергія Кіраля на острів Балі у листопаді 2022 року обійшлася у 90 235,22 грн. У цю суму увійшли видатки на переліт та проживання, а також добові.

Загалом бізнес-омбудсмен зі серпня 2022 року до 1 лютого 2023 року побував у чотирьох закордонних відрядженнях у Швейцарії, Бельгії, Індонезії та Ватикані. Загалом на них із бюджету Львова витратили більше 312 тисяч грн.

Нагадаємо, посада бізнес-омбудсмена у Львівській міськраді є доволі новою. Її спеціально створили для Сергія Кіраля на початку 2020 року разом із посадою омбудсмена з прав людей з інвалідністю. Люди, які їх обіймають, прирівняні до заступників мера і отримують за свою роботу зарплату.

За неповний 2020 рік роботи Сергій Кіраль як львівський бізнес-омбудсмен трохи більше 840 тисяч грн. Натомість за половину 2021 року він уже заробив 636 тисяч грн, ставши одним із десяти найбагатших заступників мерів в Україні.

Про повний заробіток Кіраля у 2021 році достеменно не відомо, адже обов’язкове подання декларацій скасували у зв’язку з початком повномасштабної війни.

У 2014-2019 роках Сергій Кіраль був нардепом від «Самопомочі», до цього він очолював управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *