ОСТАННІ НОВИНИ

Українські бійці вже на лівому березі Дніпра на Херсонщині, – ISW

Ольга Денисяка

|

Аналітики інституту вивчення війни заявили, що матеріали російських «воєнкорів» вказують на те, що українські сили зайняли позиції на лівому березі Дніпра на Херсонщині. Про це йдеться у звіті ISW.

«Геолокаційні кадри, опубліковані російським блогером 22 квітня, показують, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешок (7 км на південний захід від Херсона) і просунулися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97, а також на захід від Дачі (10 км на південь від Херсона)», – зазначається у повідомленні.

Аналітики також додають, що кадри вказують на те, що російські війська можуть не контролювати острови на річках Кінка та Чайка, розташовані менш ніж за півкілометра на північ від геолокаційних позицій українських військових біля Антонівського мосту.

За даними інституту, 20 та 22 квітня російські «воєнкори» стверджували, що українські сили утримують позиції на східному березі Херсонщини вже кілька тижнів, встановили стабільні лінії постачання до цих позицій і регулярно здійснюють вилазки, що вказує на відсутність російського контролю над цим районом.

Окрім того, деякі російські «воєнкори» скаржилися, що низька інтенсивність вогню артилерії через надмірну централізацію російського військового командування дозволила українським військам висадитися на східному березі.

«Російські війська, можливо, надають перевагу утриманню оборони в міських районах, таких як Олешки та Нова Каховка, залишаючи острови в дельті Дніпра безлюдними. Масштаби і наміри цих українських позицій залишаються незрозумілими, так само як і здатність і готовність України утримувати стійкі позиції в цій місцевості», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, ще наприкінці лютого у ЗСУ почали фіксувати, що на лівобережній Херсонщині окупанти почали сунутись ближче до Криму і рити додаткові оборонні споруди. Про підготовку до втечі на півострів говорив і Генштаб.

Згодом Наталія Гуменюк розповідала, що керовані авіабомби окупанти скидають також на місцеві сільськогосподарські угіддя та підприємства, аби зірвати аграрний потенціал деокупованої території Херсонської області. Паралельно з цими умисними атаками у ЗСУ фіксують ознаки того, що ворог у цьому регіоні готується здійснити черговий «жест доброї волі».

За даними британської розвідки, війська РФ, готуючись до контрнаступу України на Мелітополь, спорудили 120-кілометрову оборонну лінію у Запорізькій області.

Активно рити окопи й інженерні споруди у Криму, за інформацією Генштабу, розпочали ще в лютому. Тепер на захоплених територіях Херсонщини й Запорізької області рашисти готуються евакуйовувати цивільне населення до Криму.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *