ОСТАННІ НОВИНИ

Росіянину, який «очолив» ЗАЕС, загрожує довічний термін

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці оголосили підозру окупаційному «директору» Запорізької АЕС Олегу Романенку, який від’єднав станцію від енергосистеми України. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Йдеться про росіянина Олега Романенка, який раніше був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області РФ.

Після захоплення ЗАЕС він став «директором» створеної окупантами «експлуатуючої організації Запорізької АЕС», яка входить до структури «Росатома».

Встановлено, що з 11 березня до листопада 2022 року Романенко забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України.

«У подальшому “посадовець” організовував роботу атомного об’єкта в інтересах Росії. Для цього він підбурював працівників АЕС підтримати окупантів і співпрацювати з ними. При незгоді погрожував “звільненням” та переслідуваннями з боку каральних органів РФ», – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів Олегу Романенку оголосили підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.2 ст.28, ч.1 ст.438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч.4 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.111 (державна зрада, вчинена під час воєнного стану).

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше підозру оголосили також Юрію Чернічуку, який був заступником головного інженера Запорізької АЕС, а під час російської окупації перейшов на бік ворога і очолив станцію.

Також судитимуть експосадовця загону воєнізованої охорони Запорізької АЕС за передачу російським окупантам матеріальних цінностей.

Додамо, що за даними«Енергоатома» станом на жовтень 2022 року із 6700 працівників Запорізької АЕС, які залишилися працювати на захопленій росіянами станції, близько ста осіб підписали контракти з «Росатомом». Більшість із них зробила це під примусом. Ще 4300 проукраїнських працівників Запорізької АЕС виїхали на підконтрольну Україні територію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *