ОСТАННІ НОВИНИ

Спецпризначенці РФ зазнали шалених втрат, це змінило динаміку війни, – витік із Пентагону

Наталя Дуляба

|

Російські командири з початку повномасштабного вторгнення відправили у бій спецпризначенців у складі піхоти – ті зазнали величезних втрат, і це змінило динаміку війни. Про це пише The Washington Post із посиланням на оприлюднені секретні документи Пентагону, повідомляє Українська правда.

Згідно з оприлюдненими документами, російське командування надмірно покладається на спеціалізовані підрозділи, що брали участь у війні у складі піхотних формувань, які, як і українські, зазнали величезних втрат.

Видання повідомляє, що зазвичай спецпризначенцям доручають таємні місії з високим ступенем ризику, включно з наказом захопити президента Володимира Зеленського, для виконання яких вони проходять найсучаснішу підготовку в російській армії.

Однак на початку повномасштабного вторгнення російські командири, які хотіли «спіймати момент», віддали наказ елітним військовим вступити в прямий бій, як йдеться в оцінці американської розвідки.

Виснаження російських спецпідрозділів змінило динаміку війну з самого початку, обмеживши можливість Кремля виконувати таємні операції.

Американська розвідка вважає, що приголомшливі втрати, яких зазнали ці підрозділи, зроблять їх менш ефективними не тільки в Україні, але й в інших частинах світу, де діють російські війська.

Виснажені російські спецпризначенці 22 окремої бригади після повернення з України, південний захід Росії. Фото за листопад 2021 року (ліворуч) і листопад 2022 року (праворуч), The Washington Post

Стан підрозділів також погіршується через нестачу досвіду. Спецпризначенці потребують щонайменше чотирьох років спеціалізованої підготовки, як вказано в американських документах. Таким чином Москві може знадобитися десятиліття, щоб відновити ці підрозділи.

У документах не уточнено, скільки спецназівців було вбито або поранено в Україні, однак в них, посилаючись на перехоплення розвідки, стверджують, що тільки один підрозділ – 346-й – «втратив майже всю бригаду, залишивши в строю лише 125 військовослужбовців з 900 розгорнутого складу».

Повідомлено, що аналітики розвідки відстежили кожен підрозділ спецпризначенців, який повернувся з України на південь Росії, за винятком 25 полку.  Про їхнє повернення, ймовірно, немає даних через величезні втрати особового складу, як припускають у розвідці.

Як повідомляв Львівський портал, на початку квітня у Twitter і Telegram з’явилися нібито засекречені військові документи, які, зокрема, деталізують плани США і НАТО щодо розбудови української армії перед запланованим контрнаступом.

Пентагон відразу розпочав власне розслідування, а згодом американські високопосадовці заявили, що до «зливу» цих даних може бути причетна РФ або проросійські елементи.

13 квітня Федеральне бюро розслідувань США оголосило про арешт у справі розслідування витоку секретної інформації з Пентагону, пов’язаної зокрема з військовими планами України.

У злитті секретних документів Пентагону підозрюють 21-річного службовця Національної гвардії з Массачусетса Джека Тейшейру. За версією слідства, він міг зробити це через сервер геймерської платформи Discord.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *