ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ прийшла з обшуками в кафедральний собор УПЦ МП у Львові

Наталя Дуляба

|

Вранці 14 грудня спецслужби проводять обшуки в церкві святого Великомученика Георгія УПЦ Московського патріархату, що у Львові на вул. Тараса Бобанича (колишня Короленка). Про це повідомила речниця управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

Контррозвідувальні (безпекові) заходи спецслужби проводять не лише в храмі УПЦ МП у Львові, а й в осередках релігійни громад Московського патріархату у трьох районах Львівської області, зокрема йдеться про:

  • Львівську єпархію Української православної церкви;
  • Свято-Троїцький храм у Львові;
  • притулок для обездолених у Дрогобичі;
  • церкву Покрову Пресвятої Богородиці у Бориславі;
  • храм преподобного Амфілохія Почаївського у Мостиськах.

«Заходи проводяться спільно з Національною поліцією та Національною гвардією у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі. Враховуючи збройну агресію РФ, вказані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку русского міра та вбереженнчнаселення від провокацій і терористичних актів», — додають в обласному управлінні СБУ.

Ще до офіційного підтвердження СБУ про обшуки у Львові одним із перших сповістив заступник голови Львівської оборади Юрій Холод. Він відзначив, що храм УПЦ МП на вул. Тараса Бобанича, 3 не може бути прихистком руского міра, а також запропонував спецслужбам навідатись у скандальну церкву Московського патріархату на Сихові, зведену незаконно.

Зазначимо, що храм святого Великомученика Георгія з 1992 року є кафедральним собором Львівської єпархії УПЦ МП.

До початку Першої світової війни ця церква була єдиним легальним православним храмом у всій Галичині та належала до Буковинської митрополії. У міжвоєнний період вона була центром Галицького деканату Польської православної церкви в межах Варшавської єпархії. У 1945-1946 роках храм був кафедрою Львівської єпархії Українського екзархату РПЦ.

На початку березня 2022 року, тобто невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії, в храм святого Великомученика Георгія УПЦ МП у Львові навідались правоохоронці, аби перевірити, чи не переховуються там диверсанти і не зберігають у церкві зброю. Спочатку священнослужителі ввічливо спілкувались українською, а потім один із них вирішив зателефонувати, вочевидь, дяку. Як пише Гал інфо, під час розмови священник перейшов на російську і навіть почав вживати лайку, обурюючись, чому в церкві проводять обшук.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Марта Оліярник, СБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *