ОСТАННІ НОВИНИ

15 компаній Сівковича на Київщині працювали на ФСБ

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Служба безпеки спільно з ДБР викрила 15 компаній у Києві та області, які працювали в інтересах країни-агресора. Встановлено, що роботу цих підприємств контролює колишній заступник Секретаря РНБО Володимир Сівкович, який підозрюється у державній зраді та шпигунстві. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі СБУ України.

За даними слідства, саме Володимир Сівкович курує діяльність так званого «політичного офісу» у Москві, який було організовано за вказівкою ФСБ. Завданням цього «офісу» є проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, у тому числі координація роботи агентурних мереж у прифронтових районах нашої держави.

Для прикриття злочинних дій та їх фінансування Сівкович використовував підконтрольні йому компанії у Києві.

Ці підприємства здійснюють свою діяльність у сферах торгівлі, фінансів і транспортних перевезень, а також надають ріелторські послуги.

Свій дохід від комерційної діяльності фірми спрямовували на підтримку країни-агресора та її поплічників.

Під час обшуків за адресами підприємств виявлено зброю, документи та інші матеріали із доказами незаконної діяльності Сівковича.

У межах кримінального провадження тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

ДБР нагадує, що ще у липні 2022 року повідомили про підозру у державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам ФСБ РФ за шпигунство.

Слідство встановило, що 5-а служба федеральної служби безпеки Росії утворила злочинну організацію для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Очолив її начальник 9 («українського») управління департаменту оперативної інформації 5-ої служби ФСБ Росії Ігор Чумаков. До її складу входили співробітники ФСБ, у тому числі Олександр Чуліндін, Марина Тєрєнтьєва та представники інших державних органів країни-агресора. Залучили ефесбешники до своєї протиправної діяльності й представників колишньої влади в Україні, які у 2014 році «перебрались» до москви, зокрема Володимира Сівковича.

Також у злочинну групу входив ексначальник ГУ СБУ в Криму Олег Кулініч, який своєю чергою залучив до групи інших громадян України.

Володимир Сівкович координував роботу з українською частиною угруповання, яка збирала та передавала представникам РФ відомості, що становлять державну таємницю, а також намагалась впливати на кадрові рішення в органах безпеки України.

Що відомо про Володимира Сівковича

Сівкович – уродженець села Гостра Могила, Київської області. За даними Чесно, він розпочав свій політичний шлях у 1998 році, коли балотувався в народні депутати на Київщині як самовисуванець (92 округ) за списком «Партії праці та ліберальної партії Разом» під номером 9. На той час працював головою адміністративної ради телеканалу СТБ. Цього ж року став радником прем’єра строком на один рік та був кілька місяців був помічником Президента України Леоніда Кучми.

У 2002 році виграв вибори на Київщині (округ 93) як самовисуванець. На момент балотування був головою спостережної ради ЗАТ «Авіакомпанія «Віта». Перед виборами Сівковича висунув по цьому округу блок «За Єдну Україну». Але на той час політик був заступником голови партії «Україна вперед». Саме тому кандидату довелося йти як самовисуванцю.

У 2004 році робив звіт щодо отруєння кандидата в президенти Віткора Ющенка. Зокрема народний депутат наголосив, що обличчя Ющенка могло таким стати через застосування ботокса, а також приписав Ющенку перелік інших потенціних хворіб, що дискредитовували його розумові здібності на фоні головного конкурента – проросійського Віктора Януковича.

У 2005 році частина партії «Трудова Україна», яку очолював Сівкович, влилась у лави антиукраїнської «Партії регіонів».

З 2007 по 2010 рік був народним депутатом від «Партії регіонів», зокрема, першим заступником голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Після перемоги Януковича на президентських виборах 2010 року з 11 березня по 13 жовтня Володимир Сівкович був віце-прем’єром, відповідальним за силовий блок, в першому уряді Миколи Азарова; з жовтня 2010 – заступник Секретаря РНБО.

14 грудня 2013 року був названий серед відповідальних за силовий розгін та побиття мітингувальників Євромайдану (разом з очільником київської міліції Коряком та очільником КМДА Поповим).

Цікаво, що Помічниками депутата Сівковича був Данило Гетманцев та Валерій Колюх. Обидва наразі є представниками партії «Слуга Народу». Валерій Колюх у 2019 році був обраний депутатом Верховної Ради 9 скликання від партії «Слуга Народу» за виборчим округом №92 (Київська область) як безпартійний. Член Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Данило Гетманцев у 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії «Слуга народу» номером 20 у списку як безпартійний. Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

У 2022 році США запровадили санкції проти Володимира Сівковича. Американська розвідка вважає, що він та інші соратники держзрадника України Віктора Медведчука діяли за вказівками спецслужби ФСБ РФ.

Британська розвідка оприлюднила інформацію, що Сівкович мав стати одним із членів «маріонеткового уряду», який готувала Росія після захоплення України.

Того ж року ДБР повідомило про підозру Сівковичу, зокрема у державній зраді.

Що відомо про Олега Кулініча

Кулініч – уродженець Сміли, Черкаської області. У 1990 роках працював у СБУ.

На початку 2000-х він працював заступником державного секретаря міністерства палива і енергетики. На цю посаду його призначив президент Леонід Кучма.

25 жовтня 2006 року, за часів прем’єрства Януковича, Кабмін призначив Кулініча віце-президентом державного підприємства Енергоатом із юридичних питань і корпоративних ризиків. На цю посаду його призначила тодішній прем’єр Юлія Тимошенко. Працював під керівництвом російського Андрія Деркача (який керував в Україні агентурною мережею Генштабу РФ, яка повинна була допомагати ворогу захопити країну. Наразі він перебуває у розшуку за держзраду).

2008 року Кулініч був призначений главою Держкомзему за квотою «Блоку Литвина», в рамках коаліційних домовленостей.

21 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський призначив Кулініча начальником ГУ СБУ в АР Крим. На початку вторгнення рашистів в Україну, 2 березня 2022 року, Зеленський звільнив його з цієї посади

16 липня 2022 року Кулініча було заарештовано за підозрою у державній зраді.

За даними ДБР, він передавав російським спецслужбам розвідувальну інформацію проти України. Зокрема, було задокументовано передачу ним інформації, що становить державну таємницю.

На момент затримання Олег Кулініч обіймав посаду помічника голови СБУ Івана Баканова з особливо важливих доручень.

Як відомо Іван Баканов – колишній голова партії «Слуга народу». 29 серпня 2019 року  Верховна Рада України затвердила Баканова на посаді голови СБУ.

17 липня 2022 року Указом Президента України був усунений від виконання обов’язків голови СБУ за 47 статтею дисциплінарного статуту Збройних Сил України (яка передбачає усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків за «невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків»). 19 липня 2022 року Верховна Рада відправила Баканова у відставку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *