ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зустрілись двоє чоловіків, яким першими в Україні пересадили легені

Наталя Дуляба

|

Двоє перших в Україні пацієнтів, яким успішно пересадили донорські легені, зустрілись у місці свого порятунку – у львівській лікарні святого Пантелеймона. Чоловіки говорили про життя до і після трансплантації, а також про плани на майбутнє. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

56-річного Олександра Чернишкова хірурги лікарні святого Пантелеймона прооперували лише два місяці тому. А от 58-річному Віктору Бабію нові легені пересадили ще восени 2021 року. Для обидвох пацієнтів трансплантація була єдиними шансом на порятунок.

Власні органи цих чоловіків зруйнувала одна й та сама недуга – бульозна емфізема. Це смертельно небезпечне захворювання, при якому тканина легень перетворюється у гігантські кисти, що заповнені повітрям.

Тотальна бульозна емфізема могла будь-якої миті забрати життя Олександра Чернишкова. Він є одним із ліквідаторів ЧАЕС, його легені постраждали саме під час аварії у Чорнобилі. Чоловік є батьком-одинаком і сам виховує 12-річного сина Тимофія. Через сильну задишку будь-яка їхня спільна прогулянка ставала справжнім випробуванням.

Через місяць після пересадки Олександр вже наполегливо розпрацьовує легені за допомогою спеціального обладнання та велотренажера, і вже робить понад 5000 кроків щодня. А після завершення реабілітації Олександр обіцяє Тимофійку, що вони обов’язково разом поїдуть на риболовлю.

А львів’янин Віктор Бабій, від пересадки легенів якого вже минуло півтора року, зараз почувається сповненим сил та енергії. Саме він став першою людиною в Україні, якій провели таку операцію.

До трансплантації легень чоловік був кисневозалежним і роками не виходив зі свого помешкання: міг заледве ступити кілька кроків по кімнаті та не уявляв свого життя без кисневого концентратора.

А тепер Віктор багато гуляє на свіжому повітрі та навіть їздить на велосипеді. Також львів’янин планує спільний відпочинок з дружиною та мріє дочекатись онуків.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *