ОСТАННІ НОВИНИ

Зі Слов'янська примусово евакуюють дітей

Наталя Дуляба

|

У Слов’янську міська комісія з питань захисту прав дитини ухвалила рішення щодо примусової евакуації дітей, а опікунів, які відмовляються виїхати, позбавлять обов’язків. Про це пише Суспільне.

Як розповіла керівниця служби у справах дітей Слов’янської міської військової адміністрації Олена Соколова, відповідне рішення прийняли у зв’язку з наближенням фронту.

Дотепер більшість опікунських родин, дитячих будинків сімейного типу виїхали з міста, однак у Слов’янській громаді залишаються ще 23 родини, в яких виховують 34 дитини-сироти та дитини, що позбавлені батьківського піклування.

«В Донецькій області обов’язкова евакуація затверджена постановою Кабінету Міністрів від 2 серпня 2022 року. Опікуни зобов’язані евакуюватись із дітьми за межі Донецької області до більш безпечних регіонів України. Забезпечити безпеку дитині – це обов’язок опікунів і органів опіки. Ми постійно звертаємось до родин, пояснюємо, що евакуація у нас безкоштовна, ми надаємо допомогу. В грудні проводили засідання комісії і звертались до родин, давали їм місяць-два, потім нагадували постійно. 27 березня під час обстрілу Слов’янська був поранений неповнолітній. Тому ми знову вживаємо заходи і у більш суворій формі», – пояснила Олена Соколова.

Комісія та органи опіки керуються постановою Кабінету Міністрів №866, в якій у пункті №50 прописано: «При відмові від обов’язкової евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, під час дії на території України або в окремих її місцевостях надзвичайного або воєнного стану опіка, піклування може припинитися».

«Ми діємо виключно згідно з повноваженнями. Але не хочемо вдаватися до таких заходів, адже більшість дітей живуть із рідними, наприклад, бабусею та дідусем, або в родини тітки та дядька. Саме тому ми знову намагаємось переконати ці родини виїхати туди, де діти будуть у більшій безпеці», – наголосила керівниця служби у справах дітей.

Комісія ухвалила рішення, що опікуни із неповнолітніми мають виїхати за межі Донецької області у найкоротший термін. При відмові їх позбавлять обов’язків опіки або піклування, а дітей евакують примусово. Рішення про позбавлення опікунських обов’язків приймає міська військова адміністрація.

Як повідомляв Львівський портал, на початку березня уряд вирішив примусово евакуйовувати дітей із зон активних бойових дій. Для цього розробили спеціальний механізм, детальніше читайте за цим посиланням.

Відразу після цього малечу за таким механізмом евакуювали з Бахмута, де, незважаючи на постійні активні бойові дії станом на початок березня все ще перебували мінімум 38 дітей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *